FN-dagen 25.11 åpner særlig opp for et tydelig fokus på avskaffelse av vold mot kvinner og vold i nære relasjoner. Et tema som man må jobbe målrettet mot – hver eneste dag – for å redde liv. Her er kompetaneøking – og kompetansedeling den viktigste nøkkelen.

Denne dagen holdt vi et åpningsinnlegg og paneldebatt på en Nettverkskonferanse om psykisk vold. Her var det god kunnskapsdeling fra bla Dixie, Notzy, krisesenteret, DPS, Helse og utvikling for alle, Landsforeningen for etterlatte og ofre som har levd i psykisk vold.

Det er vanskelig å avdekke vold i nære relasjoner og dette gjelder uavhengig hvor man bor i landet. I de tilfellene det avdekkes er det i tillegg vanskelig å få god nok hjelp. Krisesenterene peker seg ut som de som har størst kompetanse på psykisk vold, men det knytter seg større utfordringer når ofre møter tjenestene i kommunen som barnevern, helsetjenesten, skoler, familiesenteret, barnehager. Også møtet med rettsvesen er for mange en sterk påkjenning fordi det er for lite kunnskap om psykisk vold blant dommere og sakkyndige.

Vi er glad for at Indre Østfold har et eget krisesenter, i tillegg er vår kommune blant de som har en egen handlingsplan mot vold i nære relasjoner: «Du ser det ikke før du tror det». Den er spekket med mange gode tiltak med formål å avdekke og hjelpe ofre for psykisk vold. Men det kreves at den følges opp og at vi påser at det tverrfaglige samarbeidet fungerer, samt at det er nok kompetanse på psykisk vold særlig i de tjenestene som møter barn og barnefamilier direkte; barnevern, helsetjenesten,familievernkontor, Nav, helsestasjon, skoler og barnehager.

Vi må jobbe for økt kompetanseoverføring mellom krisesenterene, barnevern, NAV og øvrige tjenester i kommunen. Krisesenteret innehar den helt spesifikke kompetansen og ressurser til å avdekke vold i nære relasjoner, psykisk vold, traumer og har ressurser til å følge opp på en forsvarlig måte som det kreves. Dette er en spesialkompetanse som ligger i krisesenteret i form av at de har opplevd skjebnene tett på kroppen. Dette er verdifull kompetanse som i sterkere grad må benyttes.

Vi må jobbe for en målrettet delingskultur av kompetanse på tvers av tjenestene fremover. I tillegg er det viktig at vi som kommunestyre og lokalpolitikere tar et større ansvar for de sårbare barna i kommunen vår. Etter endringene i barneloven fra 2022 er det krav om årlig rapportering om barnevernet til kommunestyret. Det plikter at vi lokalpolitikere også er mye mer på ballen.

Vi må følge opp og kjenne til om det er nok kompetanse på psykisk vold i de tjenestene som møter barn, unge og familier – særlig barnevernet. Også må vi legge til rette for og etterspørre hvilke tiltak som settes inn der kompetansen er for dårlig.