Når Bø-klubben lørdag inviterer til fakkeltog, er det spesielt budskapet omkring menns psykiske helse man er opptatt av å nå ut med.

– Idéen kom fra vår nye trener, Tore Arne Jacobsen, som kjente Ivan Ellingsen godt. Vi tenkte at dette er et viktig budskap å sette søkelys på, sier Kjell Henriksen, leder i klubben.

De pårørende er informert

Menn er overrepresentert i selvmordsstatistikken, og FK Luna har mistet to av sine kjente profiler til denne statistikken: Ivan Ellingsen og Bjarne Kåre Torbjørnsen.

Henriksen sier de pårørende er innforstått med at Ellingsens og Torbjørnsens navn er nevnt i forbindelse med lørdagens arrangement.

– Alle de pårørende er introdusert for dette, og det var positiv tilbakemelding fra alle hold, sier han.

I forbindelse med fakkeltoget vil klubben også hedre Bent Fredriksen og Kim Rainer Sannes som begge gikk bort på grunn av fysisk sykdom og spilte en viktig rolle i FK Luna.

I likhet med de to andre, blir deres gravplasser besøkt under arrangementet.

– Sitter langt inne å be om hjelp

Henriksen forteller at mørketida kan være tung for noen.

– Den tida vi nå går inn i er jo ei fantastisk tid for mange, men ei veldig tung tid for andre. Det kan handle om økonomi, eller man kan bli sittende mye alene. Både Ivan Ellingsen og Bjarne Kåre Torbjørnsen gikk bort i den mørke tida på året.

Arrangementet har et spesielt budskap: «Ingen er bare en mann». Henriksen mener mannfolk har spesielt vanskelig for å snakke om psykisk helse.

– Jeg har dratt meg selv fram som et eksempel. Vi skal ikke spørre om hjelp, det sitter langt inne hos meg også. For vi skal klare alt selv. Er det private og personlige ting, spør man iallfall ikke om hjelp, men det er jo ikke farlig å gjøre det, sier han.

– Vi ønsker spesielt å sette søkelys på at de som har psykiske lidelser kan få hjelp. Uansett hvor mørkt det er, er det noen man kan snakke med. Det er et budskap vi som klubb ønsker å nå ut med. Selv er vi opptatt av å være veldig inkluderende når det gjelder å ta inn nye medlemmer.

Skal innom tre kirkegårder

FK Luna håper på god oppslutning, selv om været som er meldt lørdag ikke er det beste.

– Vi har sendt ut invitasjoner til alle klubbene i Vesterålen, Bø kommune, Sortland videregående skole, og Hålogaland fotballkrets.

Man samles på stadion på Straume, før det blir transport til Hovden og fakkeltog til kirkegården der. Her skal Bjarne Kåre og Bent hedres. Deretter blir det transport til Asterset, med fakkeltog fra ungdomsskolen til kirkegården, hvor Kim Rainer skal minnes. Det tennes nye fakler ved Duken kirkegård på Vinje hvor de frammøtte hedrer Ivan.

Med andre ord er det mye logistikk og organisering bak arrangementet, og FK Luna sørger for å sette opp buss og ivareta alle som har behov for transport.

– Etterpå er det åpent klubbhus på Straume der det blir mulig å snakke sammen. Her sørger frivillige i klubben for servering. Vi i FK Luna har ikke noen økonomisk gevinst på dette. Vi har fått sponset fakler fra Polarkraft, og bussen har har vi fått spesialpris på fra Boreal.

Selv om budskapet er spesielt rettet mot menns psykiske helse, understreker Kjell Henriksen at markeringa er for absolutt alle.

– Vi har jo ikke gjort noe sånt før. Om det blir en tradisjon, får vi se, sier Henriksen.

Trenger du noen å snakke med?

  • Ved akutt fare for selvmord ring 113. Ring heller en gang for mye enn en gang for lite.
  • Mental Helse: 116 123
  • Kirkens SOS: 22 40 00 40
  • Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111
  • Kors på halsen, drevet av Røde Kors: 800 33321
  • Barne og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) 76968670 (08:00 - 15:30
  • Legevakta på telefon 116 117
  • Mental Helse ungdoms hjelpechat
  • Her finner du flere hjelpetelefoner, chat-tjenester og støttegrupper
  • Helse Norge