– Ungdom og unge gutter er spesielt utsatt for utfordringer med psykisk helse. Det er flest gutter som er skoletapere og det er menn som er overrepresentert på selvmordsstatistikken, sier Knut Albert Gjedrem Auestad i Rødt.

Han påpeker at dårlig psykisk helse øker risikoen for å ikke klare å gjennomføre videregående skole og dermed større risiko for å falle utenfor i samfunnet.

– Når en ikke er elev er en heller ikke en del av ungdata-undersøkelsene, så mørketallene over unge som sliter med psykisk helse er nok større enn det vi ser. Det er ikke bare tungt for dem som sliter med psykiske utfordringer, men også for pårørende.

Vil ha en plan

På vegne av Rødt, SV, MDG og Frp kommer han med følgende forslag:

– Kommunedirektøren bes lage en handlingsplan for psykisk helse for barn og ungdom. Den skal inkludere forebygging mot selvmord, tidlig hjelp til dem som er i risikosonen for selvmord, bedre hjelp til etterlatte og mer kunnskap. Planen skal utarbeides i samarbeid med interesseorganisasjoner og legges frem til behandling i ungdomsrådet, utvalg for levekår og utvalg for oppvekst og kultur, foreslår Knut Albert Gjedrem Auestad.

Budsjettfellesskapet SV, MDG og Rødt har, i likhet med Frp, et verbalpunkt i sine budsjettforslag om en handlingsplan for forebygging av selvmord. Da kommunestyret var samlet denne uken fikk de fire partiene en mulighet til å fremme dette forslaget.

– Vi kan ikke vente

Både Anne Marie Lund i Høyre og Svein Skeie i Venstre ønsket i utgangspunktet at forslaget kommer til våren når politikerne skal behandle hvilke handlingsplaner kommunedirektøren skal lage. Det mener Rødt er for lenge til.

– For dem dette gjelder har de ikke tid til å vente til våren, sier han.

Frp-politiker Renate Gimre påpeker at handlingsplanen handler om håp.

– Det handler om å gi folk mulighet til å finne veien tilbake til livet, til kjærlighet, glede og mening. Sammen, som et samfunn, kan vi gjøre en forskjell.

Full støtte

Hun viser til nedslående tall om selvmord. Om lag 650 personer tar livet sitt i Norge hvert år, to tredjedeler av disse er menn. Nesten en tredjedel av alle barn og unge forteller at de har hatt selvmordstanker. Antall dødsfall av selvmord og villet egenskade har de siste ligget mellom 30 og 40 tilfeller årlig blant ungdom under 20 år. Selvmord må derfor anses som en av de største truslene mot folkehelsen blant unge (tall fra Folkehelseinstituttet).

– Selvmord er en alvorlig folkehelseutfordring som berører oss på mange måter. Hver eneste selvmordsak er en tragedie som kunne vært unngått. Derfor mener vi det er på høy tid vi trenger en handlings plan med konkrete tiltak som tidlig og god hjelp for personer i selvmordsrisiko, bedre hjelp til etterlatte etter selvmord og økt kunnskap og kompetanse om selvmordsforebygging.

Gimre sier ønsket er å involvere hele samfunnet.

– Det er vårt felles ansvar å passe på hverandre og bry oss. Vi kan alle bidra ved å være oppmerksomme på tegn på selvmordsrisiko, blant våre nærmeste, kolleger og venner.

Forslaget om å lage en slik handlingsplan fikk til slutt enstemmig støtte.