I slutten av november skrev Finn Olav Rolijordet om «Psykisk helsevern og Mjøssykehuset». Innlegget inneholdt flere faktafeil, noe som dessverre har blitt en gjenganger når kommunestyrerepresentanten skriver om Mjøssykehuset.

Rolijordet hevder at antall senger i psykatrien både i dag og i Mjøssykehusmodellen er 194. Videre hevder han det ikke er tatt hensyn til ny fremskrivingsmodell for beregning av fremtidig kapasitet.

I Konseptfaserapporten fra 2022 kan vi lese at det innenfor psykisk helsevern i dag er 253 senger. Under arbeidet med konseptfase del 1 ble det gjennomført nye fremskrivinger for fremtidig kapasitet. Etter ny modell er det nå planlagt med 280 senger innen psykisk helsevern. I disse beregningene er senger lokalisert til DPS-ene inkludert, noe Rolijordet ikke tok med i sine beregninger. Som vi ser er det tatt høyde for den kapasitetsøkningen Rolijordet etterlyser.

Videre hevder Roligjordet at innsparingene ved samlokalisering skal blant annet komme «ved overgang fra grønne arealer til innestengte atrier». Dette kan ikke ansees som annet enn skremselspropaganda. Fra utredningsdokumentet «Økonomiske vurderinger» fra Konseptfase del 1 fremkommer det at driftsgevinstene kommer som et resultat av flere faktorer knyttet til at samorganisering medfører samling av mottaksfunksjoner, mer hensiktsmessig størrelse på sengeposter, samkjøring av bemanning på helg og natt, med mer. Som ett av mange punkt står det også «Atriumløsning/balkonger ved skjermingsrom reduserer behovet for ekstrapersonell som må følge pasientene ut».

Jeg kan være enig med Rolijordet rundt bekymringen om hvorvidt Mjøssykehuset blir bygd stort nok. Da er det i hvert fall betryggende å vite at mens AHUS og Kalnes ble planlagt med et høyere gjennomsnittlig sengebelegg, er Mjøssykehuset planlagt med et belegg på 85 prosent, i henhold til Legeforeningen sine anbefalinger. Så får vi håpe at regjeringen nå jobber med å komme frem til nye løsninger for finansiering av sykehusdrift og finansiering av nye sykehusbygg.

Men Rolijordet feilinformerer igjen om Mjøssykehuset.