Den 12 desember 2023 var en gledens dag. Og en merkedag for oss som jobber for en bedre psykisk folkehelse i Moss. Kommunestyret vedtok å opprette et medvirkningsråd for psykisk helse. Jubelen sto i taket, endelig skulle vi brukere av psykiske helsetjenester få en tydelig og klar stemme, vi har mangt et råd å komme med i saker som jevnlig tas opp i kommunestyret, og nå skal det hele settes i et system.

Et medvirkningsråd for psykisk helse i Moss, tygg litt på den! For et fantastisk tillitsfullt vedtak. Det er ikke lovpålagt. Politikerne stoler på at vi, en stigmatisert gruppe, har noe å si, og er villig til å lytte på oss. Det er imidlertid et skår i gleden. Administrasjonen jobber som vanlig sakte med slike saker. De har ennå ikke gått ut med informasjon om hvordan man forholder seg om man stiller seg disponibel for et slikt medvirkningsråd.

Nå skal valgkomiteen ha møte 1. februar, jeg håper dette er saken de skal ta opp. I så fall bør det info ut snarest. Vi som ønsker å være deltagende i dette rådet må vite hvor, når og hvordan vi henvender oss. Det står i reglementet til rådet at menigmann også skal være valgbar, men da må info ut i god tid, og det må annonseres godt, slik at alle får det med seg, og allerede nå er tolvte time passert. Dette yter etablerte organisasjoner som får invitasjoner godt, og alle oss andre dårlig.

Dette er ikke bra nok Moss kommune. Om medvirkningsrådet for psykisk helse ikke er klart til oppstart etter kommunestyret 13 februar, blir jeg mektig skuffet og holder administrasjonen ansvarlig. Dette har ikke vært en god prosess.

Hilsen en med god brukererfaring fra omfattende kontakt med spesialisthelsetjenesten i over 25 år ved samtaler ved DPS, flere innleggelser, også under tvang og deltagelse på kurs og grupper. Jeg har også erfaring fra det kommunale helsetilbudet ved fastlegesamtaler over tid, kjøp av private psykologtjenester av det offentlige, hjelp av kriseteam og i dag går jeg til samtalebehandling hos avdelingen for rus og psykiatri, samt at jeg deltar på kurs i regi av RPH og gjennomfører assistert selvhjelpskurs på nett. Det er mao ikke mye jeg ikke vet noe om som bruker. Jeg er også pårørende til et nært familiemedlem med en alvorlig psykiatrisk lidelse, slik jeg selv også er diagnostiert alvorlig psykisk syk.

Jeg har med andre ord omfattende brukerkunnskap, og har i tillegg en sterk stemme og interesse og mulighet til å bruke tid på å bruke den riktig. Jeg er overbevist om at jeg har en misjon i et medvirkningsråd, men er det meningen at jeg selv må følge med god de nærmeste dagene for å se om Moss annonserer at jeg kan melde interesse. Eller burde dette vært på plass i går. Jeg bare spør, slik jeg har spurt før. Prioriterer administrasjonen psykisk helse? Prioriteringer som er anført av politikere. Er det samsvar mellom politisk vilje og administrativ gjennomføring. Jeg bare spør...