Fra ca. 2005 har barn og unge vokst opp med smarttelefon, et skreddersydd verktøy for å iscenesette sin egen vellykkethet i sosiale medier.

Dette er det mest effektive verktøyet å skape denne distansen på.! Er det rart at mange sliter?

Gaming

Unge som sliter med å finne tilhørighet, kan lett finne gaming som alternativ arena for tilhørighet og aktivitet.

Omfattende tap av naturlig sosial samhandling mye gaming medfører, ser ut til å forsterke utenforskapet ytterligere. Med et omfattende tap av sosial samhandling står mange unge på skjøre og krenkbare ben i overgangen til voksenlivet. Tapet av denne læringen er tragisk og har ofte langtrekkende negative konsekvenser.

Å lære disse basiskunnskapene som voksen sent i 20-årene er det mange som ikke takler, problemer projiseres da lett utover, på samfunnet m.m.

Putesamfunnet

Putesamfunnet som startet på midten av 90-tallet (da skoler og barnehager ble ansvarliggjort for uhell) ser ut til å ha startet en beskyttelseskultur som har gått fullstendig av skaftet. Overbeskyttelse hindrer utvikling av robusthet for å takle livets humper, dumper og seiere.

Utstrakt fokus på tilrettelegging og hensyntagen fremfor å utvikle ferdigheter og handlekraft, antas også ha en medvirkende årsak til manglende robusthet i overgang til voksenlivet.

Barn og unge trenger fri aktiv lek, fysisk samhandling og mestring uten tilsyn av voksne, for å utvikle en fysisk og psykisk robust helse, atferd og samhandlingskompetanse livet vil fordre.