Erfaringsbasert kunnskap kommer i mange former. I yrkeslivet verdsettes det høyt. Faktisk så høyt at det etter siste lønnsoppgjør skilte 72.000 kr i årslønn for kommunes nyansatte fagarbeidere og de som har stått i stillingene sine i 16 år eller mer.

En del av denne summen tilskrives selvsagt lojalitet, men allikevel en ansatt med lang fartstid kan spare Kommune og bedrifter store penger årlig gjennom sin kjennskap til bransje og opparbeidet erfaringskompetanse. Erfaringen brukes også til å utvikle nye produkter og tjenester.

I 1997 ga Helse- og Sosialdepartementet tilskudd til et prosjekt kalt Kvalitetsforbedring gjennom brukererfaring ¹. En del av dette prosjektet var «Bruker spør bruker» metoden der mennesker som har brukt tjenester i forbindelse med psykisk helsehjelp skulle være med på utformingen av forskningsspørsmålene og tolkningen av data som kom inn. Dette har siden utviklet seg, og i enkelte forskningsprosjekter er brukere også intervjuere ². I Norge har satsning på brukerstemmen vært økende siden slutten av 80- tallet. I dag har brukermedvirkning slått rot i flere sektorer. Også i lovgivning har det kommet inn mye brukermedvirkning.

Det å ha erfaring som bruker har også utviklet seg til å bli en utdannelse og et yrke. Stillingstitlene har etter hvert fått en del forskjellige navn. Noen eksempler er «medarbeider med brukererfaring», «erfaringsmedarbeidere», «brukerspesialister», «likepersoner» og «erfaringskonsulent», som er den mest brukte tittelen.

Navnene er forskjellige, men hensikten er den samme. At mennesker med en eller annen form for erfaring i forbindelse med egen psykisk uhelse skal være til hjelp for andre i lignende situasjon. Å kunne nyttiggjøre seg av andres dyrekjøpte erfaring vil fortone seg forskjellig fra person til person. For enkelte er det et håp i seg selv at andre har kommet seg helskinnet gjennom det som kan oppleves som en mørk og umulig barriere å forsere.

Det er kanskje mest kjent med erfaringskonsulenter innen rusfeltet. Noe som også er tydelig med et søk i NAV sin arbeidsportal ³. Pr. 25.03.24 er det flere erfaringskonsulentstillinger i FACT team. Blant annet i Indre Østfold der arbeidsoppgavene er å «representere håp og være en positiv rollemodell som ungdommen kan identifisere seg med», «ha fokus på å fremme ungdommens og familiens stemme» og «bidra til brukermedvirkning på systemnivå». Også Haugesund har en lignende stillingsutlysning ute.

Forandringshusets team for avhopperprogram og kriminalitetsforebygging har en erfaringskonsulentstilling der arbeidsoppgaver går ut på å «hjelpe domfelte med bolig, arbeid, utdanning og livsmestring», «Relasjon og motivasjonsarbeid, før og etter løslatelse» og «bistå domfelte i bruk av offentlig tjenesteapparat».

BUPA Haugesund søker erfaringskonsulent, det samme gjør Trondheim Kommune til sin enhet ved Botiltak og treffsted for psykisk helse. De to sistnevnte representere andre felt enn rus. I enkelte stillinger er erfaringen det som kvalisfiserer. I andre er er det ett tillegskrav med utdannelse. I møte med barn, unge eller andre sårbare grupper er det viktig med kunnskap rundt lovverk, etikk, kritisk refleksjon m.v.

Moss Kommune vedtok nylig å opprette et råd for psykisk helse på lik linje med de andre lovpålagte rådene i Kommunen. Dette viser initiativ og en vilje til å sette psykisk helse høyt med mulighet for brukere av tjenester eller pårørende å bidra med sin kompetanse inn mot kommunens fremtidige utvikling av nye tjenester og spørsmål knyttet inn mot sine respektive felt. I forlengelsen av det og med bakgrunn i Kommunens satsing på psykisk helse er det betimelig å stille spørsmålet, trenger vi erfaringskonsulenter i Moss?