For å få klarhet i hva som skjer med ofrene for psykisk vold, hvordan det er mulig og konsekvensene. Først da kan vi utvikle adekvate hjelpetiltak som tar hensyn til et realistisk tidsperspektiv ved tilfriskning. Det vil være kostnadsbesparende og forebyggende i samfunnsutviklingen.

Kronikken tok form etter at jeg leste en artikkel i Forskning.no - Flere med narsissistisk personlighetsforstyrrelse bør få hjelp. Sitat fra artikkel; De oppfører seg ofte så usmakelig at behandlere ikke er komfortable med å ha dem som pasienter. Men personer med en narsissistisk personlighetsforstyrrelse trenger hjelp. Og behandling hjelper, mener forsker. Sitat slutt.

Narsissisme i samtalerommet handler som oftest om at narsissisten ikke er mottagelig og at det blir vanskelig for terapeut å hjelpe, når de kommer til behandling så er det ofte for depresjon, egen vinning for å tilfredsstille krav omgivelsene setter.

Publikasjonen i forskning.no referer til metoder som hjelper på skambildet, skam er noe vi terapeuter jobber med til daglig. Det er meget sentralt når man jobber med ofrene, skam blir projisert over på ofrene ved nedverdigelse, avvisning, samvittighet og offerrolle.

Forskning som resulterer i hjelpetiltak og konkrete metoder for ofrene vil derfor være riktige i å forebygge. Gevinsten ved en kvalitativ behandling vil synes i redusert samfunnsbelastning, kortere prosesser hos familievern, barnevern, DPS og BUP.

For at vi skal kunne gjøre dette må vi ha en klar åpen tilnærming til psykopatiske personlighetsforstyrrelser, lettere kunne identifisere og tiltale uten å dømme personlighetsforstyrrelsen, noe som vil resultere i mer effektiv grensesetting for ødeleggelsen adferden av personlighetsforstyrrelsen har på ofrene.

Andre eksempler inn under samme kategori er rettssaker som omhandler svindel, her mangler dommere og advokater validerte forskningsartikler som viser til hva som skjer med offer for svindel.

Mitt engasjement er knyttet til de menneskene som står uten hjelpetiltak i dag. Rettssystemet, familievern og barnevern mangler systemer og innsikt nok til å fange opp psykisk vold. Den psykiske volden fortsetter etter endt relasjon med utøver, da via barna. Igangsettelse av hjelpetiltak for varig tilfriskning etter en relasjon med psykisk vold, vil være forebyggende for barn som vokser opp og har en sårbarhet i arv og miljø.

Barn trenger i meget stor grad hjelp ved vold i nære relasjoner, da barna blir brukt som et våpen i den indirekte volden som fortsetter.

Foreldrekonflikter og foreldrefiendtliggjøring er et synlig tegn på den indirekte volden som fortsetter etter endt relasjon med overgriper. Tidlig iverksettelse av tiltak kan forebygge videreføringen av destruktive adferdsmønster. Barn er lette å manipulere og hjernevaske da de ikke er utviklet kognitivt-emosjonelt før et stykke ut i 20-årene.

Strakstiltak bør iverksettes for barn så snart foreldrekonflikt nevnes, da foreldrekonflikter ofte blir drivende årsak i å fortsette indirekte vold, som fiendtliggjøring av forelder i barnefordelingssaker.

I de fleste tilfeller er det lite relevant hva som utgjør foreldrekonflikten da den som oftest er asymmetrisk, hvis vi overser konflikten og heller setter inn hjelpetiltak så får ikke konflikten næring. Da unngår vi fiendebilder og konstellasjoner hvor fåtallet klarer å holde på nøytralitet uten å bli manipulert eller triangulert av løgn og delsannheter.

Da de fleste av oss har en naturlig empatisk tilnærming med forståelse, toleranse og respekt uten tanke for at vi utsettes for løgn, med en naturlig regulering av samvittighet som hindrer oss i å bruke barna som våpen. Klare tiltak vil hjelpe oss å ha fokuset på de som er hjelpetrengende uten å vurdere annet.

I adferdsmønster hos barn etter fiendtliggjøring kan vi se lignende mønster som ved med- avhengighet, Stockholm syndromet, frykt basert lydighet, separasjon angst grunnet den ødeleggende tilknytningen (traumebåndet), munnkurv, kognitiv dissonans, dissosiasjon (oppgitte, gir opp), forvirring, kontrollbehov, manipulering av sannhet, redusert toleransegrense, sort/hvitt bilder, angst, et reaktivt reaksjonsmønster (andre reaksjoner enn forventet, en fiktiv frykt), økte symptomer på PTSD, trusler og manglende kjennskap til egne følelser og behov. Barn utsatt for alvorlig grad av foreldrefiendtliggjøring har ingen fri vilje.

Her vil hjelpetiltak og riktig samtale metodikk være forebyggende i det å utvikle personlighetsforstyrrelser hos barn. Noen barn trenger også hjelp til å av-radikaliseres, da fiendebilder raskt kan føre til radikalisering med utøvelse av vold som resultat. Hvis forebygging og hjelpetiltak blir introdusert tidlig, så vil det kunne hjelpe barna til å vokse opp i miljøer som gir de nødvendige korrigeringer.

Jeg jobber stort sett med voksne som opplever gjenkjennelse etter å ha sett mine og andres YouTube videoer, eller på annen måte funnet ut om narsissisme og psykopati. I samtaleterapien lurer ofte vedkommende på om partner, foreldre, familie er narsissist men uti forløpet så ser vi at narsissisme og psykopati ikke er viktig. Fordi egne følelser, behov og grensesetting tar plass og blir en naturlig del av tilfriskning og en sunn mentaliseringsevne.

Barn er som sagt en utsatt, sårbar gruppe og trenger hjelp med samme metodeoppbygging som for voksne. Med forskning på ofrene for narsissisme og psykopati vil vi få redusert skadeomfang, derav redusere samfunnsbelastningen ved forebygging isteden for brannslokking.

Skrevet i forbindelse med et kur Eivind Meland og Lill Stella Høslom skal ha i Haugesund 25. april.