Forskningsprosjektet tar for seg hvordan mennesker med psykoselidelser kan dra nytte av hard fysisk trening.
51 personer deltar i studien. Pasientene får en fysisk og psykisk helsesjekk før start, etter 12 ukers trening og etter fire måneder.
- Les også:
- Les også:
– Kan virke litt tøft
Prosjektleder og psykiater John Engh forteller at personer med en psykoselidelse ofte føler en utrygghet, de kan ha vrangforestillinger og høre stemmer fra personer som ikke er til stede.
– Kognitive forstyrrelser er også dessverre veldig hyppig i denne gruppen pasienter, sier han.
Personer i denne pasientgruppen kan også slite med andre helseproblemer i tillegg til sin psykiske lidelse – som inaktivitet, overvekt, høyt blodtrykk og høyt kolesterol, forklarer Engh.
– Det å få dem i aktivitet og det å komme i en noe bedre fysisk form, har i seg selv en stor helsegevinst, sier han til NRK.
Engh understreker imidlertid at det er store individuelle forskjeller når det kommer til pasientenes helse.
– Hvorfor mener dere at det er viktig at pasientene skal ha intervalltrening og høy puls fremfor å for eksempel gå turer?
– Det har vist seg å være en god og effektiv behandlingsform i befolkningen generelt, også i andre pasientgrupper. Da tenkte vi at vi kunne prøve dette også ovenfor pasienter med en psykose. Selv om det kan virke litt tøft, har vi stor tro på at det skal fungere på tilsvarende vis som det gjør i andre grupper og befolkningen ellers.
Vil dempe symptomene
Han understreker at det ikke er snakk om at man skal trene seg ut av en psykose, men at treningen kan kunne dempe symptomene som utrygghet og stemmehøring, samt heve pasientenes livskvalitet.
Forskningsprosjektet skal vare til våren 2017. Først da vil de se resultatene av den harde treningen.
Hør hele intervjuet med Jon Engh og mer om prosjektet her
Syns prosjektet er spennende
Landsleder i Mental Helse, Dagfinn Bjørgen, syns prosjektet i Vestfold høres spennende ut.
– Vi trenger flere slike tiltak der folk blir tilbudt noe mer enn den standardpakken som er i dag.
– Hva slags effekt tror du hard trening kan ha for mennesker med psykiske lidelser?
– Det å ta seg ut fysisk, og å få bedre kondisjon og komme i bedre form, er i seg selv en god ting. Det andre er at også følelser kan bearbeides gjennom fysisk trening. Det er kjent fra andre sammenhenger at fysisk trening gir effekt på depresjon blant annet.