Dagbladet er en del av Aller Media. Aller Media er ansvarlig for dine data på denne nettsiden.  Les mer

- Et gapestokkprogram

TV 2-programmet «Haterne» fyrer opp under samme netthat som de angriper, sier Medietilsynet-ekspert.

(Dagbladet): Gjennom nettserien «Haterne» retter TV 2 søkelyset mot såkalte nettroll. Med reportere, kamerateam og personen skytset er rettet mot, oppsøker de personer som har ytret seg hatefullt mot enkeltpersoner på nett.

Senterpartipolitiker Sandra Borch, blogger Sophie Elise Isachsen, leder i landsforeningen for overvektige Jørgen Foss og AUF-leder Mani Hussiani er noen av personene som medvirker i serien. De har alle opplevd å bli grovt hetset på nett.

- Fyrer oppunder netthat - Jeg synes det er fint at det kommer opp i dagen hvor filterløse folk kan være på nett. Det tror jeg ikke mange er klar over, sier Barbro Hardersen som er prosjektleder for Trygg bruk i Medietilsynet.

SKEPTISK: Kristin Oudmayer i Unicef Norge leder programmet «Du kan være Den ene». Hun holder foredrag og skriver om barns rettigheter, mobbing og psykisk helse og skeptisk til TV 2s fremgangsmåte. Foto: Unicef

I programmet møter TV 2-teamet netthetserne ansikt til ansikt sammen med den profilerte personen de har hetset.

Barbro Hardersen mener TV 2 med serien er delaktig i å spre netthat.

- TV 2 er med på å bidra til å fyre oppunder netthat mot den personen som blir konfrontert. Det er helt klart et «gapestokk»-program, hvor intervjuobjektene tilsynelatende ikke er forberedt og ikke vet konsekvensene av å bli offentliggjort, sier hun.

TAR OPP ALVORLIG TEMA: Vi har fått enormt mange gode tilbakemeldinger på serien, ikke minst fra mennesker i sosiale medier, sier nettredaktør i TV2, Bård Espen Hansen. Foto: TV 2

- Nett og tv er mektige medier Hun etterlyser større aktsomhet i forhold til anonymisering.
 
- Det kan falle veldig uheldig ut at de intetanende intervjuobjektene ikke får forberedt deg. Selv om det ikke forsvarer hvordan de har oppført seg burde de fått et valg og i hvert fall vært anonymisert i mye større grad, mener hun.
 
Kristin Oudmayer i Unicef Norge leder programmet «Du kan være Den ene». Hun holder foredrag og skriver om barns rettigheter, mobbing og psykisk helse og er også skeptisk til TV 2s fremgangsmåte.
 
- Det bekymrer meg hvilken signaleffekt det gir å oute folk. Jeg synes som et minimum, at TV 2 burde ha anonymisert. Både nett og tv er mektige medier som fort gjør at maktbalansen blir skjev. TV 2s fremgangsmåte gjør ingenting med de underliggende årsakene. De setter det på dagsorden, ja, men bidrar ikke til langsiktige løsninger, sier hun.

Oudmayer mener kampen om netthetsen må stoppes ved dom — og ikke av det som lett kan utvikle seg til å bli et borgervern.

Voksne ser hva voksne gjør - I kjølvannet av serien har jeg sett voksne som legger ut skjermdumper av meldinger. De som skriver stygge ting på nett er blitt fritt vilt. Å svare med de samme virkemidlene man påberoper seg å kjempe i mot, er ikke en konstruktiv måte å bekjempe mobbing på.
 
- Hvilke virkemidler skal man bruke da?

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

- For det første må voksne være gode rollemodeller. Voksne ser også hva andre voksne gjør. Vipper netthetsen over i systematisk mobbing og trusler, må man sikre bevis og gå til politiet med hvert enkelt tilfelle og anmelde. Stadig flere blir dømt for netthets. Det er den riktige måten å ansvarliggjøre de som har gjort noe ulovlig.
 
Sandra Borch valgte ifølge TV 2 i fjor å anmelde trusler hun har fått, men disse er blitt henlagt av politiet. Politiet begrunnet det med bevisets stilling ifølge TV 2.

- Gode tilbakemeldinger I løpet av det siste året har TV 2 sporet opp menneskene som har gått til angrep på de nevnte personene i sosiale medier. Etter programstart på søndag har kanalen sendt én episode hver dag.

Redaktør for TV2.no Bård Espen Hansen forteller at kanalen har fått gode tilbakemeldinger på serien.

- Netthets er et alvorlig samfunnsproblem TV 2 belyser ved å la profilerte mennesker som er utsatt for mobbing og trakassering på internett ansikt til ansikt møte noen av dem som har hetset dem. Vi har fått enormt mange gode tilbakemeldinger på serien, ikke minst fra mennesker i sosiale medier. Tonen er krystallklar fra folk flest: Nettmobbing er ikke akseptabelt, sier han og understreker fremgangsmåten de bruker:

- Intervjuobjektene har TV 2 hatt kontakt med i lang tid forut for intervjuene og de har hatt svært god tid til å forberede seg på intervjuene om sine brukevaner i sosiale medier.

Bård Espen Hansen vektlegger at TV 2 har hatt lange og grundige diskusjoner i forkant av hver intervjusituasjon med hensyn til graden av identifisering.

- TV2 hatt lange og grundige etiske diskusjoner og lagt oss på en linje vi mener er riktig ut fra en nøye vurdering av hver enkelt intervjusituasjon. Det er slik at opererer man i det offentlige rom med sterke og grove meldinger, må man på et tidspunkt være forberedt på at søkelyset slås på. Vi er trygge på at vår behandling av denne serien er fullt ut i tråd med god presseskikk.

TV 2 ønsket ikke å gi Dagbladet klipp fra serien til denne saken.