– Vi planlegger å starte med dette nye tilbudet for ungdom som sliter psykisk i Trondheim, Bergen og Oslo i løpet av august i år, forteller prosjektleder for «En som lytter», Ranveig Stava, i Mental Helse Ungdom.
I stedet for å oppsøke lege for å bli henvist til psykolog skal det bli lettere for ungdom få en samtalepartner.
Studenter blir samtalepartner
Det er psykologistudenter i de tre universitetsbyene som skal være med på å hjelpe unge som sliter.
Ranveig Stava er prosjektleder for «En som lytter» i Mental helse ungdom.
Foto: Mental helse ungdom– Jo lenger du går med psykiske problemer jo verre blir det. Det burde bli enklere for folk å få hjelp på et tidligere tidspunkt, ikke bare ungdom, sier Vilde Kristine Elby Stene, leder i Mental Helse Ungdom Trondheim.
Lettere å be om hjelp
Prosjektleder Ranveig Stava håper at det nye tilbudet vil senke terskelen for å ta kontakt og hun mener det er bra at psykologistudenter skal bli samtalepartnere.
– Ofte så snakker unge best med unge og har samme språk og referanser.
Egne lokaler
Det er kommunene som stiller med lokaler og som er faglig ansvarlig for innholdet i tjenesten.
– Det blir en tredeling av ansvar og kompetanse. Universitetene har studentene, så er det kommunens helsetjeneste i tillegg til frivillige. Mental Helse Ungdom står for det frivillige i dette tilfelle og har også sørget for finansiering av prosjektet, forteller Ranveig Stava.
Positiv
Mental Helse Ungdom er i full gang med å planlegge oppstart av tilbudet i Bergen, Trondheim og Oslo.
Bergen kommune har allerede undertegnet en samarbeidsavtale.
– Vi vil prøve å få dette til og vi tror vi får til gode prosesser i løpet av kort tid, sier Mette Harriet Berntsen, seniorrådgiver i rådmannens fagstab i Trondheim kommune.