Sønnen Vetle ble bare 20 år. Han ga ikke noe forvarsel, og ingen forklaring. For pappa Einar Johan Jacobsen er det fortsatt en gåte hvorfor sønnen valgte å ende sitt eget liv.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
– I full fart
– Han var i full fart og nesten ferdig med lærlingperioden sin. Han hadde planer om å dra i militæret den høsten, men i mai valgte han å ta livet sitt ei helg vi var borte, forteller Einar Johan Jacobsen til NRK.
Han leder organisasjonen Leve i Nord-Trøndelag som ønsker å ta vare på og hjelpe de som står igjen når noen velger å ta sitt eget liv. Og det er det fortsatt mange som gjør i Norge.
– Men jeg kan ikke se at det blir gjort så mye, sier Jacobsen som har ledet fylkesorganisasjonen i elleve år.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Regjeringen har laget en handlingsplan med konkrete tiltak mot selvmord som går fram mot 2017. Det jobbes også med tiltak i psykisk helsevern. Men selvmord er fortsatt den femte vanligste dødsårsaken i Norge.
– Vi har jo hatt slike handlingsplaner de siste 20–30 årene, men det har ikke skjedd noe som helst, mener Einar Johan Jacobsen.
Lite politisk
Bent Høie lover å gjøre mer i kampen mot selvmord.
Foto: NRKTil og med helseminister Bent Høie er enig i at det har blitt gjort for lite politisk når det gjelder selvmord her i landet.
– Det tok for lang tid før man tok dette på tilstrekkelig alvor nasjonalt. Derfor har jeg engasjert meg i dette over flere år, og fått på plass denne handlingsplanen som vi vil følge opp. Vi vil nå bygge ut tilbudene i kommunene, sier Høie til NRK
Men om dette vil ha noen virkning, kan han fortsatt ikke gi svar på.
– Det er litt for tidlig å si noe om det etter som handlingsplanen ble lansert i 2014. Nå bygger vi ut tilbud over hele landet, og det ansettes psykologer og utvikles kurs i selvmordsrisiko. Det jobbes også med å utvikle lavterskeltilbud i skoler og i helsetjenesten ellers, sier helseminister Bent Høie.