Innenriks

Lover bedre helse

– Det forebyggende helsearbeidet styrkes, forsikrer helseministeren, selv om 310 årsverk blir borte.

Som Dagsavisen skrev mandag, ble de nasjonale rådene både for fysisk aktivitet og tobakksforebygging lagt ned fra nyttår. Det vil likevel ikke svekke det forebyggende helsearbeidet,  mener helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Tidligere denne uka skrev Dagsavisen om store kutt i antallet ansatte i Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet fordi regjeringen har redusert bevilgningene deres.

– Dette kan føre til flere pasienter og mer kronisk sykdom, advarte Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv.

Men helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) avviser at han er for lite opptatt av det forebyggende helsearbeidet som både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er representanter for.

– Det forebyggende helsearbeidet er veldig viktig og det styrkes, også i årets budsjett gjennom en satsing på psykisk helse og rusarbeid i kommunene, påpeker Høie.

Les også: Må kutte hver femte ansatte

– Utgiftene vil øke

– Det forebyggende arbeidet foregår først og fremst ute i kommunene, og også i barnehager, skoler og helsetjenesten. Noen av innsparingene som skjer sentralt, sikrer en styrking av arbeidet ute i kommunene, fortsetter han.

– Hva skal Folkehelseinstituttet prioritere ned når de blir 200 færre der?

– Jeg forventer at FHI prioriterer i samsvar med oppdragsbrevet de har fått.

– Kan du nevne eksempler på hva som skal nedprioriteres?

– Det går fram av det omfattende oppdragsbrevet.

– Helseutgiftene har årlig økt med 15-20 milliarder kroner de siste årene. Vil de fortsette å øke?

– Ja, fordi det blir flere eldre. Det er en av årsakene til at Norge nå må gå fra særstilling til omstilling. Vi er nødt til å begynne å gjøre ting på en ny måte. Vi kan ikke fortsette å ha en sentral helseforvaltning som vokser kraftig, slik den har gjort i flere år.

– Helsedirektoratet har lagt ned de nasjonale rådene for fysisk aktivitet og tobakksforebygging og også Røyketelefonen. Hva synes du om det?

– Jeg har bedt dem om å gå gjennom sine prioriteringer for å oppnå de ønskede resultatene. De har stor frihet til å finne løsninger. Røyketelefonen ble ikke lenger brukt så mye. I stedet har vi fått nye digitale løsninger som «slutta.no».

Les også: Sier nei til høvling av helsearbeidet

– Nye tiltak mot røyking

– Helsedirektoratet anslo i en rapport høsten 2010, at de samfunnsmessige kostnadene ved røyking i Norge kan være på inntil 80 milliarder kroner i året. Hvordan møter du den utfordringen når det nasjonale rådet for tobakksforebygging nå er borte?

– Med nye, effektive tiltak mot røyking. Ett av dem er standardiserte tobakkspakker. Det innføres i år.

Betydningen av å få færre røykere ved forebyggende tiltak, går også fram av rapporten «Kreft i Norge». Der opplyses det at de samlede utgiftene til kreftbehandling utgjorde cirka 13 prosent av helsetjenestekostnadene i 2014.

Ifølge Kreftforeningen dør det en nordmann av kreft grunnet røyking, hver tredje time. Fortsatt røyker 550.000 nordmenn daglig. I dag blir Høie konfrontert med dette under markeringen av verdens kreftdag.

Mer fra Dagsavisen