
Kommunene ansetter flere psykologer
De fleste psykolog-stillingene er knyttet til lavterskeltilbud, ifølge rapportering fra kommunene for 2016.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Helsedirektoratet tildeler årlig tilskuddsmidler til kommuner som ønsker å ansette psykologer i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Nå viser rapportering fra kommuner som fikk tilskuddsmidler i fjor en fortsatt økning av antallet psykologer.
Rapporten omfatter 301 av 377 psykologstillinger i de 255 kommunene/bydelene som mottok tilskudd i 2016.
95 prosent av psykologene inngår i forpliktende tverrfaglig samarbeid. Dette er ulike former for tverrfaglige team og flerfaglig felleskap/samlokalisering.
Kompetanseheving
Cirka 45 prosent av psykologstillingen benyttes i lavterskel behandlings- og oppfølgingstilbud, herunder også utredning og diagnostisering.
Om lag 37 prosent av stillingen benyttes til samfunns- og systemrettet arbeid, mens cirka 18 prosent er stillinger rettet inn mot helsefremmende og forebyggende arbeid.
Tilskuddsmidlene kan også gå til kompetanseutviklingstiltak. Nær 85 prosent av psykologene har deltatt i kompetanseutviklingstiltak i regi av Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA).
I tillegg oppgir 65 prosent å ha benyttet tilbud fra de regionale kompetansesentrene innen psykisk helse og rus, vold- og traumefeltet.
Kommunepsykologene arbeider innen psykisk helse, rus og vold- og traumefeltet, melder Helsedirektoratet. Nær hver tredje psykolog har spesialisering, mens 52 prosent er i gang med eller skal påbegynne spesialisering.