Dagbladet er en del av Aller Media. Aller Media er ansvarlig for dine data på denne nettsiden.  Les mer

Norske eksperter om omstridt anoreksifilm: - Kan ikke ties ihjel

I utlandet har eksperter uttrykt bekymring for filmen «To The Bone». Norske eksperter mener det hadde vært verre om vi ikke fortalte historier om anoreksi.

(Dagbladet): Filmen «To The Bone», som har premiere på Netflix i dag, har fått blandede reaksjoner i utlandet, og flere eksperter på mental helse har uttrykt bekymring for at filmen kan fungere som en trigger for sårbare personer.

Blant annet har Dasha Nicholls, leder ved institutt for spiseforstyrrelser ved Royal College of Psychiatrists i England, uttalt til The Guardian at hun frykter filmen kan glamourisere og trivialisere spiseforstyrrelser.

- Min frykt er at fordi filmen ser ut til å ha en lykkelig slutt, kan det se ut som at hun har en berikende opplevelse som kan virke som en tiltrekkende måte å ta tak i indre konflikt. Det vil jeg advare mot. Vi har et ansvar for å beskytte unge mennesker og mennesker som er sårbare, sier hun.

Til tross for mye kritikk har Netflix stått på sitt, og holdt fast ved at filmen skal bidra til å starte samtaler om lidelsen.

Trine Tetlie Eik-Nes, stipendiat ved Institutt for Psykisk Helse ved NTNU, har forsket på mennesker med spiseforstyrrelser siden 2006. Hun mener vi ikke kan tie ihjel historier om mennesker med spiseforstyrrelser, men at måten historien presenteres på er viktig.

- Må vise vanskelighetene

- Det hadde vært en utfordring om vi ikke hadde fortalt historier om mennesker med anoreksi. Men det er viktig at det presenteres og snakkes om på riktig måte. Uansett om det er en film om anoreksi eller andre typer lidelser, må man tenke at det kan være sårbart for noen, sier Eik-Nes.

Hun har ikke selv sett «To The Bone», men forklarer at det er viktig at denne typen filmer ikke viser en glorifisert fortelling om det å ha spiseforstyrrelser.

- Filmen må også vise de forferdelige vanskelighetene personer med lidelsen har sosialt, mentalt og fysisk. Det er viktig. Dette er en sykdom med høye dødstall, sier Eik-Nes.

UTFORDRES: Keanu Reeves spiller psykologen som utfordrer Ellen, spilt av Lily Collins, til å omfavne livet. FOTO: Netflix

Hjelpe å reflektere

I kjøvannet av debatten rundt filmen, har Netflix lagt inn en advarsel i begynnelsen av den, hvor det står at «Denne filmen er laget av og med personer som har slitt med spiseforstyrrelser, og inneholder virkelighetstro fremstillinger som kan være utfordrende for enkelte».

Eik-Nes mener filmen også burde hatt en kort sekvens i etterkant, hvor fagpersoner uttaler seg.

- Det er en utfordring at mange unge som ser denne filmen ikke får muligheten til å diskutere filmen med en voksen. Derfor burde det være en sekvens etterpå med uttalelse fra fagpersoner, hvor de hjelper ungdommer å reflektere over det de har sett, sier hun.

Smitteeffekt

Willy Tore Mørch, barnepsykolog og professor ved Universitetet i Tromsø, er også i utgangspunktet positiv til at Netflix har laget en film om temaet.

- Jeg er opptatt av at man skal snakke med barn og unge om alt. Det er ingenting som skal legges dødt, sier Mørch.

Regissør Marti Noxon og skuespiller Lily Collins som spiller hovedrollen har selv hatt anoreksi, og Noxon har i likhet med Netflix sagt at målet med filmen er å bidra til samtaler om temaet. Willy Tore Mørch mener det er bra om filmen legger til rette for dette.

«To The Bone» viser blant annet hvordan hovedpersonen utfører ulike handlinger knyttet til å gå ned i vekt.

- Men man skal være varsom med smitteeffekt. Det skal man ha i bakhodet når man viser hvordan man handler som anorektiker, som dette med å telle kalorier og strategier for hvordan man unngår å spise. Hvis du demonstrerer hvordan du lager en bombe, kan du risikere at noen lager en bombe. Men alt dette handler om hvordan filmen er laget, sier Mørch, og legger til at han kun har sett traileren til filmen.

Samtaler

I likhet med Eik-Nes mener han det er viktig at filmen også viser alle konsekvensene av lidelsen, som at man lukker seg selv ute fra sosiale settinger, ikke orker å være med på ting, og de fysiske og psykiske konsekvensene av å ikke kunne ta til seg mat.

- Det er viktig for å kunne ha gode samtaler om dette etter at man har sett filmen, sier Mørch.

Netflix fikk tidligere i år krass kritikk for serien «13 Reasons Why», som omhandler selvmord og også viser en svært detaljert selvmordsscene.

Kritikken gikk i hovedsak på at dette kunne gi en smitteeffekt. Etter debatten la Netflix inn en advarsel før siste episode, hvor selvmordet vises.