Doktorgradsstipendiat Janne Lund ved Universitetet i Agder, mener at vi vet altfor lite om hvordan det er å være ung jente i dag. Det ønsker hun å gjøre noe med gjennom et forskningsprosjekt.
Bakgrunnen er tendenser som har gått igjen i Ungdata-undersøkelsen de siste årene: Det blir stadig flere unge som sliter med psykiske helseplager, og de fleste av dem er jenter.
– Lett å tolke feil
Lund har jobbet som sosiallærer i tre år, og det var i denne jobben hun fikk øynene opp for at mange unge jenter sliter psykisk.
– De årlige tallene fra Ungdata viste at det var mye stress og nedtrykthet blant jenter, noe jeg kjente igjen. Jeg begynte å lure på hva det er som skjer, sier hun.
Lund sier at det er disse spørsmålene som driver henne til å forske på dette. Hun ønsker å se nærmere på jentenes bakgrunn og finne ut om økososial bakgrunn, som foreldrenes utdanning og arbeidsstatus, er av betydning.
Lund vet at dagens unge ofte omtales som «generasjon prestasjon», noe hun tror lett kan tolkes feil.
– Det er fort gjort å tro at dette handler om veldig flinke og ressurssterke jenter. Forskningen viser at det ikke er flest av disse jentene som strever, sier hun.
Doktorgradsstipendiat Janne Lund skal forhåpentligvis begynne å intervjue unge jenter nå i høst.
Foto: Sigtor kjetså / NRK– Overraskende lite forskning
Lund har tatt for seg forskning gjort i Europa og Nord-Amerika de 12 siste årene, og har funnet ut at det er veldig få studier som tar for seg jenter spesielt, og som ser på sammenhengen med deres økososiale bakgrunn.
Det overrasker.
– Når det er så store kjønnsforskjeller og en så stor overvekt av jenter som rapporterer om depressive symptomer, må vi se nærmere på nettopp dem, sier Lund.
Hun skal gjøre dybdeintervju med jenter, og er spesielt opptatt av jenter på 10. trinn. Det er fordi de psykiske helseplagene som øker i åttende og niende klasse, topper seg i tiende.
Noe av det Lund ønsker å få besvart, er hvordan jentene selv opplever sin livssituasjon.