Psykiske plager kan være stoffskiftesykdom
Som regel viser sykdommen seg som en miks av psykiske og fysiske plager.
Omkring 207 000 personer hadde i 2016 en diagnostisert stoffskiftesykdom, oppgir forbundsleder Venche Fagereng i Stoffskifteforbundet. Det er nok samtidig en del som har uoppdaget stoffskiftesykdom, da symptomene ofte kommer snikende og er diffuse.
For noen viser også psykiske plager eller lidelser, som angst og depresjoner seg å kunne ha sammenheng med en stoffskiftesykdom.
- Om du går ubehandlet eller med et dårlig regulert stoffskifte, så kan psykiske symptomer forekomme. Psyken kan påvirkes direkte av prosesser i kroppen som følge av sykdommen, men det er også sånn at det å gå med en sykdom du ikke vet hva er kan være en stor påkjenning. Hvis man legges inn i psykiatrien med disse symptomene så vil man ofte sjekke om det kan ha sammenheng med stoffskiftesykdom, sier Fagereng.
LES OGSÅ: Slapp, sliten, trøtt og stadig syk? Det kan være jernmangel
Sjekker stoffskiftet ved psykiske symptomer
Det kan altså være tett sammenheng mellom stoffskiftet og psykisk helse. Ingunn Amble er fagdirektør og psykiater ved Modum bad. Hun forteller at før en pasient kommer til dem, skal fastlegen ha sjekket blant annet stoffskiftet, blodsalter, jernnivå og vitaminmangel. Det er altså rutine å alltid tenke på stoffskifte når en pasient har psykiske plager, som hypomani, angst eller depresjoner.
- Vi ber alltid om at stoffskiftet er sjekket hos fastlege før de kommer hit, om det så gjelder depresjoner, angst, traumelidelser eller spiseforstyrrelser – alle de lidelsene vi behandler. Både for høyt og for lavt stoffskifte kan gi psykiske plager, så det er viktig at dette er vurdert før man konkluderer med at noen har en psykisk lidelse, sier hun.
Også ved post-traumatisk stress kan stoffskiftet være del av lidelsen, forteller hun.
- Det er holdepunkter for at noen kan ha et mer ustabilt stoffskifte for eksempel etter traumatiske hendelser i barndommen, sier Amble.
Hun forteller at det heller ikke er uvanlig at en del medisiner mot psykiske lidelser kan bidra til endring i stoffskifte.
LES OGSÅ: Mange blir helt friske fra sosial angst

Ofte en kombinasjon av psykiske og fysiske symptomer
Ved lavt stoffskifte, eller hypotyreose, som er den vanligste stoffskiftesykdommen er det for eksempel vanlig å oppleve symptomer som tretthet, tiltaksløshet og nedstemthet. Hos de fleste blir stoffskifteproblematikk oppdaget etter flere både psykiske og fysiske symptomer.
- For noen kan det nok være de psykiske symptomene som gjør at hypotyreosen blir oppdaget. For de fleste er det en miks av psykiske og fysiske symptomer – en føler at det er noe som ikke stemmer.
- Energi og overskudd er borte, en går rundt sliten og trett, sliter med å få hodet til å fungere, og er ikke glad lenger, sier Lars Omdal, som er lege ved Balderklinikken i Oslo og spesielt opptatt av blant annet hormoner og sammenheng med psykisk helse.
LES OGSÅ: Når kjæresten din er deprimert
Påvirker begge veier
Den vanligste årsaken til lavt stoffskifte er ifølge Omdal en autoimmun betennelse i skjoldbruskkjertelen – det vil si en betennelse som har oppstått fordi kroppen feiltolker noe som farlig, og angriper i eget vev og organer.
- Andre årsaker til lavt stoffskifte er kirurgisk fjerning av skjoldbruskkjertelen grunnet kreft, suspekte knuter eller større struma og behandling av høyt stoffskifte med radioaktivt jod. I tillegg har noen medfødt lavt stoffskifte.
Omdal forteller at sammenhengen mellom stoffskiftet og psyken kan gå begge veier – altså at det er sannsynlig at traumatiske hendelser vil kunne trigge den den autoimmune reaksjonen som kan føre til en stoffskiftesykdom, samtidig som et ustabilt stoffskifte kan gi psykiske plager.
- Ved god behandling av det lave stoffskiftet, vil de psykiske og kognitive symptomene, som var relatert til det det lave stoffskiftet, som oftest bli mye bedre. Men obs – for mye av det gode er ikke bra for psyken: Ved overmedisinering med stoffskiftehormoner er det ikke uvanlig at personen blir mer sint, amper, irritabel, misfornøyd, negativ, påpeker Omdal.
LES OGSÅ: Sunn og riktig mat er viktig for psyken din
Stoffskiftet er viktig for hjernen
Årsaken til denne sammenhengen ligger nemlig i at stoffskiftehormonet T3 er svært viktig for hjernen, og har du for mye eller for lite av det kan det føre til at du blir nedstemt, tiltaksløs og trett, eller oppstemt, impulsiv og urolig.
- Allerede tidlig i fosterlivet er T3 – omdannet fra mors T4 - i sving og bidrar til den komplekse utviklingen av barnets hjerne. Både høyt og lavt stoffskifte kan påvirke oss psykisk, og det er mye individuell variasjon i symptomer.
- Ved lavt stoffskifte kan du for eksempel oppleve å bli nedstemt, depressiv, tung, treg, apatisk, tiltaksløs og trett, mens ved høyt stoffskifte vil du kunne kjenne mer på uro, angst, søvnvansker, indre stress, at du blir gira og utslitt.
- Også det kognitive påvirkes. Ved lavt stoffskifte er det typisk med «tåkehode», mental treghet, glemskhet, og problemer med å opprettholde fokus og konsentrasjon, forteller Omdal.
Han påpeker samtidig at symptomer som søvnløshet, nedstemthet, oppstemthet og uro er symptomer som ikke trenger å ha noe med stoffskiftet å gjøre.
- Det er viktig å huske på at slike symptomer er veldig utbredt i en moderne befolkning uten at det handler om hypotyreose; mange er slitne, mange er stressa, og psykiske plager er økende. Men uansett er det viktig at legen, når en pasient kommer og forteller at noe ikke stemmer, husker å inkludere de nødvendige prøvene på stoffskiftet i utredningen, sier han.