– Arendal er jo vertskommune for rundt halvparten av elevene i den videregående skolen i fylket, og burde stilt bedre opp, sier Bernt Skutlaberg, som er utdanningssjef i Aust-Agder fylkeskommune
Det er kommunene som har ansvar for helsesøstertilbudet, også i den videregående skolen.
– Ved mange av våre skoler så har de et brukbart tilbud i dag. I Arendal er situasjonen ikke god nok, sier han.
Utdanningssjefen i Aust-Agder, Bernt Skutlaberg, mener Arendal kommune må ansette flere helsesøstre i den videregående skolen.
Foto: Geir Ingar Egeland / NRKSlik er situasjonen
Han får støtte fra assisterende rektor ved Arendal videregående skole, Rikard Hansen.
– Det har blitt litt bedre, men det kunne vært enda bedre, spesielt med tanke på alt det fokuset som har vært på psykisk helse den siste tiden, sier Hansen.
- På Arendal videregående skole er det 1044 elever totalt. Skolen har én helsesøsterstilling, som er fordelt mellom de to byggene på Tyholmen og Barbu.
- Heller ikke på Sam Eyde videregående skole, er det nok helsesøstre om man følger normtallene. Skolen har 1400 elever, og er Aust-Agders største. Skolen har bare 1 1/2 helsesøsterstilling, ifølge rektor Nils Inge Øyna.
Det er langt under Helsedirektoratets normtall, som sier at det skal være en helsesøster per 800 elever på videregående skoler.
Helsedirektoratet har sommeren 2016 gjennomført en nasjonal kartlegging av årsverk i skolehelsetjenesten. Gjennomføringen er gjort via fylkesmennene. Ifølge anbefalt normering bør det være 1,3 helsesøsterårsverk per 1 000 elever i videregående skole.
Foto: Linda Haugan/HelsedirektoratetSliter psykisk
Mandag fortalte NRK om at stadig flere elever i Aust-Agder stryker i enkeltfag, etter innføringen av ny fraværsgrense
Skutlaberg, tror noe av årsaken kan være at de unge sliter mer med sin psykiske helse enn i andre fylker.
Han forteller at fylkeskommunen har hatt mye fokus på psykisk helse de siste årene.
Som et resultat av det har de blant annet ansatt to psykiatriske sykepleiere i den videregående skolen, i tillegg til at de over flere år har styrket rådgivertjenestene ved skolene.
Tyra Michalsen og Marthe Thorvildsen skulle gjerne hatt helsesøster mer tilgjengelig. De to venninnene går på Arendal videregående skole.
Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK– Lang ventetid
– Selve tilbudet med helsesøster er jo veldig bra, men det er litt for lite av det. Hun er bare på skolen to dager i uka, og da er det som regel veldig lang ventetid, forteller Marthe Thorvildsen.
Hun får støtte av venninnen Tyra Michalsen.
De to går på Arendal videregående skole, og ser at det er mange rundt dem som sliter.
– Det er jo veldig mange som sliter, spesielt psykisk, med mye press og stress på skolen. Da er det egentlig veldig viktig at vi har noen vi kan komme til og snakke med.
Varaordfører i Arendal, Terje Eikin, mener det er viktig å se på det samlede helsetilbudet til barn og unge i kommunen.
Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRKVille doblet tilbudet
Varaordfører i Arendal, Terje Eikin, innrømmer at hvis man skal gå ut ifra normtallene med helsesøster per elev, så burde det ha vært tre helsesøstre ved de videregående skolene i Arendal.
Men han mener det er viktig å se på det samlede tilbudet som Arendal kommune gir til barn og unge.
– I tillegg til helsesøstertjenesten har vi forebyggende tjenester som veldig mange unge er i kontakt med, og det anslås at vi bruker cirka tre av disse årsverkene rettet mot elever i den videregående skolen.
I tillegg har kommunen en helsestasjon for ungdom med en helsesøster i 60 prosent stilling, som mange unge nyter godt av, mener han.