
I dag er syv prosent av jenter mellom 15 og 17 år og ni prosent mellom 18 og 20 år diagnostisert med en psykisk lidelse. De siste årene har også andelen som får forskrevet resept på antidepressiva i aldersgruppen doblet seg, fra cirka én prosent til to prosent.
Kjønnsforskjeller
40 prosent flere søker hjelp enn for fem år siden.
- De vanligste lidelsene blant jenter i denne aldersgruppen er angst, depresjon, spiseforstyrrelser og tilpasningsvansker, forteller hun.
Rapporten viser ikke dette mønsteret hos gutter i samme aldersgruppe. Gutter med en psykisk lidelse blir derimot oftere diagnostisert før pubertetsalder, og har høyere risiko for diagnoser som ADHD, autisme og Tourettes syndrom.
Anne Reneflot, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet. (Foto: FHI)
- I tillegg til at flere unge jenter oppsøker helsetjenesten ser vi også at bruken av antidepressiva øker.
- Vet dere noe om hvorfor flere unge jenter søker psykisk helsehjelp?
- Nei. Vi vet bare at flere unge jenter søker hjelp, men vi vet ikke sikkert om det skyldes at omfanget av psykiske lidelser faktisk har økt, sier Reneflot.
Les også denne saken i Kilden kjønnsforskning.no: Dobbelt så mange gutter som jenter får utsatt skolestart
- Det kan også skyldes større åpenhet i samfunnet og økt bevissthet om at det er mulig å få hjelp. Og at tilbudet innenfor psykisk helsehjelp er blitt større. Men dette blir uansett bare spekulasjoner.
Tilpasningsforstyrrelser er blant de psykiske lidelsene som stadig flere unge jenter får hjelp for. Det er psykiske lidelser som utløses av belastende livshendelser, ifølge Reneflot.
- Eksempler på slike belastende livshendelser kan for eksempel være endringer eller belastninger i tilknytning til familie eller skole, sier hun.
Ikke kroniske plager
- Det er viktig å skille mellom diagnoser og generelle plager når vi snakker om ungdom og psykisk helse. Mange blander sammen disse to områdene, særlig i media, sier sosiolog og forsker Anders Bakken ved OsloMet - storbyunivers