Dagbladet er en del av Aller Media. Aller Media er ansvarlig for dine data på denne nettsiden.  Les mer

Kjære deg. Ikke vær redd for å leve

Følelser er ikke farlige. Du kan få viktige svar hvis du lytter til dem.

I 2016 begikk 614 mennesker selvmord i Norge, 418 menn og 196 kvinner. 35 av disse var unge under 20 år (kilde: FHI). Det betyr at det hver måned er omtrent tre unge som velger å forlate livet. Det blir mer enn en skoleklasse hvert år.

Jeg vil her skrive litt om hva du som er ung og som kanskje tenker på selvmord, kan gjøre.

Hvis du tar livet ditt, så er du borte for alltid. Du mister muligheten til å oppleve alt det fine livet har å by på. Som å få deg kjæreste, kanskje familie og barn. Reise og oppleve ting. Gå på konsert. Se god film. Lese gode bøker. Gå turer i naturen. Oppleve gleden ved å føle deg sterk og fornøyd med å være den du er.

Det er ingen som er akkurat som deg, i hele verden, og det gjør deg verdifull. Det er mange som er glad i deg, mamma og pappa, bror eller søster, bestemor og bestefar, onkler og tanter. Vennene dine.

Selv om du kanskje nå føler at det er ingen som bryr seg, og at ingen vil bli lei seg om du blir borte, så er det helt feil. For du blir virkelig borte, for alltid, hvis du dør. Det er ikke som en drøm der du kan våkne igjen i morgen og gå på skolen som vanlig. Hvis du dør er blir du borte. Plassen din står tom, senga di er tom, mamma og pappa kan ikke klemme deg lenger og si at de er glad i deg, fordi du finnes ikke mer. Du kommer aldri tilbake.

Hvis du tar livet ditt, er det et valg som ikke kan gjøres om igjen. Det er for seint, det er endelig.

Livet er ikke alltid lett, det vet alle som har levd en stund. Spør mamma og pappa, bestemor og bestefar, om de har vært lei seg noen gang og tenkt at det hadde vært godt å slippe å leve mer? Jeg tror mange vil si ja, av og til hadde det vært godt å få slippe. Følelsen av at det er et ork og at det ikke er noe å glede seg til, kan bli dominerende i livet, men ikke gi opp nå. Vent og se hva som skjer.

Det kan ta litt tid. Det kan ta en dag, ei uke eller kanskje lenger. Men det blir bedre, og det finnes hjelp å få. Hvis du har vonde tanker om at livet er slitsomt så lov meg at du forteller det til noen. Hvem som helst, bare si det. Til foreldrene dine. Til en venn, eller foreldrene til vennen din. Helsesøster. En lærer, eller legen. Si at nå har du det ikke noe bra, og nå må du få fortelle om hva det er som plager deg.

Helsesøster og legen skal spørre deg: Tenker du på å ta livet ditt? Det er jobben deres, og det er viktig at du blir spurt, så du kan si ja og få hjelp. Ikke bær på det alene.

Du kan også hjelpe deg selv:

Hver kveld kan du skrive ned tre ting du syntes var bra med deg i dag. «Jeg lot være å bli sint. Jeg hjalp mamma med oppvasken. Jeg var en god venn.» Alt du kan komme på som gjør deg litt stolt, over den du er og det du klarte i dag. Tenk på alt du har fått til hittil i livet, det er mye mer enn du tror. Skriv det ned. Noen dager kommer det kanskje ingenting, og det er helt greit. Enkelte dager er bare sånn.

Så kan du skrive ned tre ting du er takknemlig for i dag. Det kan være at du hørte en fin sang, eller at det var fint vær. At det er fine farger på trærne. At sola skinte. At du bor i Norge uten krig og sult. Når du tenker etter, er det mye å være takknemlig for, og når du begynner å forstå det, vil du etter hvert føle deg gladere. Selvfølelsen din styrkes.

Følelser er ikke farlige, de er viktige budbringere som forsøker å fortelle deg noe. På engelsk heter de emotions, det er energi i bevegelse og kan være slitsomme greier. Jo mer du forsøker å unngå å kjenne på de sterke følelsene, jo mer prøver følelsene å få deg til å kjenne etter. Ikke gjør motstand. Ta imot følelsene, møt dem og kjenn på dem. Da vil du oppdage noe rart; de blir mindre farlige. De blir ikke så sterke og skremmende, tvert imot kan du bli glad for å kjenne dem, fordi de forteller deg noe viktig om deg selv. Hvis du for eksempel er redd for å gå på skolen kan du finne ut hvorfor? Er du ensom? Mobbet? Du kan få viktige svar hvis du lytter.

Følelsene dine er alltid sanne, de er deg, og når du lytter til dem blir de en guide i livet ditt som forteller deg hva som er rett for akkurat deg. Det er som å være forelsket – det er også en veldig sterk, deilig følelse, du skyver ikke den bort fordi den er for behagelig? De gode følelsene er lettere å møte og være i, men vi må øve oss på å møte de vonde følelsene også. Det krever litt jobbing, men det gir mye tilbake. Og mens følelsene er sanne, er ikke alltid tankene du har om deg selv til å stole på. Tanker er bare tanker – de kan lure deg og få deg til å føle deg mindre enn du er.

Kjære deg. Ikke vær redd for å leve. Det er menneskelig å gjøre dumme ting, å angre på noe du har sagt, eller gjort – det er helt ok. Vi har det sånn alle av og til, det er lett å tenke at alt jeg gjør er dumt, teit, ingen liker meg nå, det blir aldri bra igjen. Snakk med noen, be om unnskyldning om det trengs. Prøv å kose deg under et teppe, med en kopp te eller noe godt, tenk på det som er fint i livet ditt. Se favorittfilmen din på nytt. Hør på musikken du elsker. Dans! Sett på musikken så høyt du kan og slipp deg løs, ikke vær flau, dans og kjenn at du lever. Kjenn at kroppen din beveger seg, at du puster og blir sliten. Og den aller beste medisin mot tunge tanker er å være ute i naturen, og å trene. Det er forskerne enige om.

Mamma og pappa elsker deg, selv om de kanskje viser det på en rar måte av og til. De trenger deg, og det gjør alle andre rundt deg også. Du kan ikke bli borte – selvmord er ikke et alternativ.

Her kan du få hjelp: Røde Kors barn og unges kontakttelefon, Kors på halsen – 800 333 21, Kirkens SOS – 22 40 00 40, Mental helse – 116 123