- «Social snacking» kan være negativt for den psykiske helsen din
Ny forskning viser at vi blir mindre ensomme av å logge av sosiale medier.
De aller fleste av oss er innom Facebook, Instagram eller Snapchat flere ganger om dagen, til og med flere ganger i timen. Vi holder kontakten med venner, holder oss oppdatert om hva som skjer og oppdaterer andre om hva vi driver med.
Det er lett å tenke at sosiale medier gjør oss mindre ensomme og mer sosiale, men amerikanske forskere har funnet ut at vi blir mindre ensomme av å logge oss av sosiale medier, skriver forskning.no.
Forskerne fulgte 143 unge studenter, og så at de som begrenset bruken av sosiale medier til ti minutter daglig per app i tre uker, følte seg mindre ensomme og nedfor. De svarte også sjeldnere ja på påstanden om at ingen egentlig kjenner dem.
- Det er vitenskapelig bevis for at bruk av sosiale medier kan være negativt for psykisk helse. Noen resultater viser at mennesker kjenner seg mer ensomme, og opplever et fall i selvtilliten etter at de har benyttet sosiale medier som Facebook, Instagram eller Snapchat, sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.
Mange har sikkert logget inn på sosiale medier og opplevd at feeden oversvømmes av mennesker du kjenner, enten nære eller mer perifere, som gjør de «riktige tingene», kanskje til og med sammen med de «riktige» menneskene.
- Resultatet er en nagende følelse av ensomhet. Plutselig virker din helgeaktivitet stusselig i forhold til de glossy bildene med smilende, vakre og livsglade mennesker som dukker opp på feeden, sier hun.
LES OGSÅ: Er du phonely?

Sammenligner oss med andre
- Å sammenligne sitt eget liv med andres liv på sosiale medier er svært vanlig, og ikke uventet kan det gi en følelse av ensomhet, sier Blessom.
På sosiale medier, enten det er Facebook, Instagram eller Snapchat, ser ofte andre menneskers liv så mye mer spennende og glamorøst ut enn ditt eget.
Mange legger ut bilder av det flotte hjemmet sitt, sosiale middager med venner eller ferieturer med familien. Det er fort gjort å sammenligne sitt eget liv med andres, og da kan sosiale medier gjøre at man føler seg mer ensom hvis livet ikke er fylt med like mange spennende aktiviteter.
- Vi legger ut bilder av suksesshistorier, den gode maten vi spiser med venner eller den morsomme opplevelsen vi hadde på ferie. Da vil mange kunne føle seg mer ensom fordi de ikke opplever disse tingene, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.
Han sier at denne skrytekulturen finnes ellers i samfunnet også, men at det på sosiale medier blir enda mer tydelig.
- Selvsagt vet vi at andres liv ikke er like glamorøst som det fremstilles på sosiale medier, likevel kan bildene som dukker opp på feeden gjøre at vårt eget liv virker så stusselig og tomt. Når man sammenligne sitt eget liv med andres, tilsynelatende perfekte liv på sosiale medier, gir det en følelse av ensomhet, sier Blessom.
LES OGSÅ: Nei, du bør ikke lufte parproblemene deres på Facebook

Søker fellesskap i det virkelige liv
For noen handler ensomheten om at de kun har venner på nett, og få nære og gode relasjoner i virkeligheten.
- Noen har et rikt sosialt liv på nett, men hvis de føler at de kun har relasjoner på nett og ikke nære relasjoner ellers, kan det bidra til at de føler seg ensomme. Da kan nok det å skru av sosiale medier en periode gjøre at de søker mer fellesskap i det virkelige liv, forklarer Winther.
Han forteller at spesielt gamere har sosiale relasjoner som de spiller med, og lever livet gjennom spillene.
- Vi er i utgangspunktet sosiale vesener, som trives sammen med andre. Mange dekker sosiale behov på nett, og treffer sjeldnere andre. Det er naturlig å tenke at de blir mindre ensomme av å oppsøke andre utenfor den virtuelle verden også, sier han.
LES OGSÅ: Slik har sosiale medier gjort hverdagen din litt bedre

Sosiale medier kan være positivt
Ekspertene tror likevel at sosiale medier kan bidra positivt for dem som er veldig ensomme.
- Jeg tror at det er mulig å bli kvitt noe av følelsen av ensomhet hvis man har mange venner på nett. For eksempel for mennesker med sosial angst som ikke takler sosiale situasjoner så godt. Da kan absolutt sosiale medier være et greit alternativ, sier Winther.
Om bruk av sosiale medier gjør deg mer ensom eller ikke, avgjøres av hvordan du bruker det.
Aktiviteter på sosiale media som typisk fører til ensomhet er å bruke timesvis på å kikke på andre menneskers aktiviteter, se på bilder og lese andres kommentarer uten å kommentere selv.
- Kanskje kjenner du en midlertidig tilfredsstillelse og en form for sosial kontakt. Kanskje glemmer du også egen følelse av ensomhet der og da, men akkurat som sjokolade eller junkfood kjenner man seg trist og tom etterpå. På engelsk heter dette «Social snacking». Det eneste man får ut av det er at man bruker opp tiden sin og at man kjenner seg enda mer ensom enn tidligere, sier Blessom.
Dersom du derimot benytter Facebook, Instagram eller Snapchat som et verktøy for å holde kontakten med venner og familie, kan sosiale media virke berikende og gjøre at du blir mindre ensom.
- Dersom du derimot formålsløst browser gjennom sosiale media for å døyve ensomhet, uten å legge igjen kommentarer eller å kommunisere med noen, er sannsynligheten stor for at du kjenner deg enda mer ensom. Bruk heller tiden på sosiale medier til å interagere med venner og familie, og skape sosiale bånd, oppfordrer hun.
LES OGSÅ: Disse kongebarna tar sosiale medier med storm