For to år siden ble Kenneth Arntzen deprimert. Han bestemte seg for å ta tak i situasjonen, men møtet med helsevesenet ble ikke som forventet.
– Fastlegen min er fantastisk og har stor kompetanse, men han har ikke mulighet til å gi et godt tilbud slik systemet er i dag, sier Arntzen.
Han slapp ikke til hos spesialist fordi han ikke var syk nok, og det ville ta måneder å få time hos psykolog. Derfor ble behandlingen antidepressiva og regelmessige samtaler med fastlegen.
– Det synes jeg ikke noe om. En time hos fastlegen varer i 20 minutter. Mellom timene var jeg overlatt til meg selv, forteller Arntzen som opplevde at tilbudet han fikk ikke hjalp.
Tidendes mest omfattende undersøkelse
Et forskningsprosjekt ledet av Norwegian Research Centre (NORCE) i Bergen skal nå finne ut hvordan fastlegen bedre kan hjelpe deprimerte pasienter.
Prosjektet har et budsjett på 15 millioner over fire år. Ingen har noen gang gått så omfattende til verks.
ENORM KARTLEGGING: Sabine Ruths i NORCE leder prosjektet som skal kartlegge hvilken behandling deprimerte pasienter får.
Foto: Silje Thalberg / NRKVed å blant annet koble sammen flere helseregistre vil forskerne finne ut hvordan deprimerte kan få økt livskvalitet, bedre helse og delta mer i arbeidslivet.
– Vi skal forske på hvilke helsetjenester pasienter med depresjon får av fastlegen. Det kan være medisiner, henvisning til psykolog og psykiater eller sykemelding, sier forskningsleder Sabine Ruths.
De skal også se på om det er forskjeller mellom ulike grupper, og undersøke om de får likeverdig behandling.
Rammer 1 av 5 nordmenn
Depresjon er en av de vanligste grunnene til sykemelding i Norge. Ifølge Folkehelseinstituttet rammer depresjon én av fem nordmenn i løpet av livet.
Siren Haugland, fastlege ved Danmarksplass legesenter, har lang erfaring med å ta imot deprimerte pasienter.
– Vi fastleger bruker mye tid på å skaffe pasienter behandling hos psykolog eller psykiater. Min erfaring er at de som er dypt deprimerte får rask og god hjelp. Når det gjelder de som er litt friskere er det de som har overskudd til selv å kontakte spesialistene som kommer først i køen, sier Haugland.
FASTLEGE: Siren Haugland er fastlege ved Danmarksplass legesenter.
Foto: Ingvild Ulset / NRKHaugland har store forventninger til forskningsprosjektet.
– Jeg håper dette kan bidra til bedre tilbud for deprimerte pasienter, og at vi får bedre overganger mellom NAV, spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten, sier Haugland.
Vil ha bedre tilbud
I dag har Kenneth Arntzen sluttet på antidepressiva.
– Nå har jeg det bra. Jeg har også en fantastisk samboer som støtter meg. Jeg forteller om hva som skjedde med meg for å bryte ned tabuene rundt psykisk helse, sier Arntzen som har engasjert seg i organisasjonen Mental Helse.
Arntzen håper at forskningsprosjektet kan bidra til at andre slipper å oppleve det han gjorde.
– Det burde vært et langt bedre tilbud i og med at depresjon er et så utbredt problem.
BILPLEIE: I perioden Kenneth Arntzen var deprimert brukte han mye tid på bilpleie. – Bilpleie er en hobby, men også en måte å koble av på, sier 33-åringen.
Foto: Ingvild Ulset / NRK