Vi må protestere mot de høye prestasjonskravene
En av fem elever får depressive symptomer. Psykisk helse burde være en del av generasjonsopprøret!

Ifølge denne NRK artikkelen om ungdata undersøkelsen fra 2017, har en av fem jenter et høyt nivå av depressive symptomer, som følelsen av at alt er et slit, at man bekymrer seg mye og søvnproblemer. Siden undersøkelsen startet i 2010, har andelen ungdomsskoleelever som sier de er deprimerte eller ensomme økt for hvert år.
Vi kan videre lese at de psykiske plagene er tett knyttet til skolestress og hvordan ungdommer opplever sin egen kropp og utseende. Disse funnene bekreftes av tall fra Reseptdatabasen, som viser at det nå blir skrevet ut nesten dobbelt så mye medisiner mot depresjon til jenter mellom 15 og 19 år som for ti år siden.
Når såpass mange unge begynner å få depressive symptomer på grunn av et for sterkt press om å prestere på skolen, burde vi som samfunn spørre oss om dette virkelig er verdt det. Vi som demonstrerer for klima, demonstrerer fordi vi ikke vil være en del av et samfunn som gir vår generasjon dårligere livskvalitet enn tidligere generasjoner, fordi vi ikke tar klimaendringene på alvor.
Tallene fra 2018 viser at omfanget av psykiske plager ikke lenger bare øker blant jentene, men også blant guttene.
Kanskje vi unge også burde protestere mot et samfunn som har så høye prestasjonskrav at 1 av 5 elever får depressive symptomer? Et samfunn som bruker både naturen og menneskelige ressurser på en bærekraftig måte, istedenfor og hovedsakelig fokusere på prestasjoner og økonomisk vekst, er et bedre samfunn. Eller som vi i miljøpartiet og Grønn Ungdom sier: et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse.