Dagbladet er en del av Aller Media. Aller Media er ansvarlig for dine data på denne nettsiden.  Les mer

Unnskylder for tvangssterilisering

Ville hindre fødsel av «underlegne etterkommere».

Onsdag vedtok Japan en lov som gir kompensasjon til de som ble sterilisert under et statlig program som skulle hindre at «underlegne etterkommere» ble født.

Programmet er kjent som Den Eugenske Beskyttelsesloven, og ble vedtatt i 1948 og varte fram til 1996. Under denne perioden er det estimert at 25 000 mennesker ble sterilisert, og at minst 16 500 ikke ga samtykke til dette. Mange av ofrene hadde enten et fysisk eller psykisk handikapp, en psykisk lidelse, spedalskhet eller bare atferdsproblemer.

Ofrene vil bli kompensert med 3,2 millioner yen, eller 245 000 norske kroner, hver.

Unnskylder

I en pressemelding sier statsminister Shinzo Abe at de ville gjøre alt de kan for å hindre diskriminering av handikappede.

- Under denne loven ble mange mennesker operert slik at de ikke lenger kunne få barn. Dette har ført til stor lidelse, og som en del av staten som gjennomførte dette programmet vil jeg unnskylde fra bunnen av mitt hjerte, sier han.

Dette melder Reuters.

Krever mer

Oppreisning vil også bli gitt til de som lot seg sterilisere frivillig, men ikke til deres ektefeller. I de tilfellene der ofrene mangler dokumentasjon, understreker loven at de vil få oppreisning gjennom indirekte bevis blant annet fra legers vurderinger av postoperative arr, og erklæringer fra institusjoner de har vært hos, opplyser Japan Times.

Kompensasjonen kommer i kjølvannet av flere søksmål fra ofre over hele landet. Saksøkerne mener statens oppreisning ikke er nok, og krever 30 millioner yen (2,3 millioner kroner) hver. Staten har avvist saksøkernes kompensasjonskrav fordi de hevder at steriliseringen var lovlig i denne perioden.

Den første domfellelsen i disse sakene skal bli avgjort i mai, skriver Time.

Krever sterilisering ved kjønnsbytte

Den Eugenske Beskyttelsesloven, er ikke Japans eneste kontroversielle steriliseringslov. Ifølge Associated Press (AP) har staten siden 2004 krevd at de som ønsker å registrere kjønnsbytte må fjerne alle sine reproduksjonsorganer, og ha kjønnsorganer som tilsynelatende likner kjønnet de ønsker å være.

I januar avviste den japanske høyesteretten anken fra en transseksuell mann som ønsket å bytte kjønn offisielt, uten å gjennomgå kjønnskorrigerende operasjoner. Retten hevdet at loven er konstitusjonell fordi den skal redusere forvirring hos familier og i samfunnet, men anerkjente at den også begrenser den enkeltes frihet.

I mars oppfordret menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch Japan å fjerne kravene, og kalte loven «krenkende og utdatert.»

Dette melder AP.