FAGERNES: Avdelingsleder Solfrid Syversen, sykepleier Hanne Isachsen Bjørnødegård, omsorgsarbeider Einar Fløgum og kommunepsykolog Kristina Andrén har alle arbeidssted i Familien Hus på Fagernes.
De representerer «førstelinjetjenesten» i Nord-Aurdal kommune og et tilsvarende tilbud skal det være i alle kommuner.
– Ta kontakt med oss
«Noen tenker at man har for små eller ubetydelige problemer til å be om hjelp, men slik er det ikke. Du kan uansett ta kontakt med oss. Tilbudet er gratis, og du får raskt hjelp. Du trenger ikke henvisning fra fastlege», opplyser tjenesten på sine heimesider.
– Det er det som er fint med vår tjeneste. Her kan folk komme uten en henvisning. Vi kan som oftest ta inn folk til samtaler på dagen. Vi klarer å ta oss av 90 prosent av sakene, forteller avdelingsleder Solfrid Syversen.
– De som trenger ytterligere hjelp kan vi henvise til DPS Valdres eller BUP, eller at vi får veiledning av kommunepsykologen her på huset, sier Syversen videre.
Kristina Andrén nikker. Hun har arbeidet som kommunepsykolog i Nord-Aurdal i et par år nå, og før det igjen arbeidet hun ved DPS Valdres i Aurdal.
– Jeg ville bli psykolog, fordi jeg var nysgjerrig på hvordan vi mennesker fungerer
– Har ikke ventetid
– Det fine med vår tjeneste er at vi kan ta imot de som trenger akutt hjelp. Men, vi følger vanlig arbeidstid i ukedagene. I helgene og på kveldene må de som trenger hjelp, gå via Legevakten. Vi er her fra mandag til fredag, 08.00 til 15.30. Det er så å si ingen ventetid hos oss, og vi har som mål at de som tar kontakt får time innen en uke, sier sykepleier Hanne Isachsen Bjørnødegård.
Teamet har tall på at de behandler rundt 130 pasienter på et år, da i Nord-Aurdal kommune.
– Det er tilsvarende team i alle Valdres-kommunene, ja i alle kommuner i Norge. Men, ettersom Nord-Aurdal er en såpass stor kommune, så er vi flere. Vi teller over seks årsverk her ved Familiens Hus, sier Syversen.
Tre til åtte samtaler
– Vi ser at de som kommer hit, ofte kommer videre på egen hånd med tre til åtte samtaler. Det kan være alle slags utfordringer som opptar dem i hverdagen. Det kan være skilsmisse eller at noen «møter veggen». Da kan vi være der og rydde litt. Det at tilbudet er lavterskel, gratis og uten henvisning fra lege, mener vi er en kjempefordel. Vi er også i nærmiljøet til den enkelte, forklarer sykepleier Hanne Isachsen Bjørnødegård.
– Vi er også opptatt av å få tilbakemelding fra brukerne, altså en brukermedvirkning. Til det bruker vi «Feedback-informerte tjenester», som gir brukeren en mulighet til å si fra om hva som fungerer bra og hva som ikke fungerer, forklarer Fløgum.
– Dersom man er bekymret for at en annen person vurderer å ta sitt eget liv, bør man avgjort stille direkte spørsmål om dette til vedkommende
Selvmord som tema
Avisa Valdres har den siste tida tatt opp temaet selvmord, noe heller ikke dalføret vårt har vært forskånet for.
I gjennomsnitt er det 3–4 valdriser som velger en slik utgang på livet sitt hvert år. Det er omtrent én i kvartalet, for å sette det på spissen.
– Vi behandler veldig mange milde til moderate psykiske tilfeller, mens de alvorlige psykiske problemene blir henvist videre. Vi har også sengeplasser tilgjengelig. Men, når det gjelder selvmord, så ser vi at mange av disse personene aldri har vært i kontakt med den psykiske helsetjenesten. Selvmordene kommer kanskje også som lyn på klar himmel. Da er det vanskelig å fange dem opp, sier kommunepsykolog Andrén.
– Det er mange menn som tar sitt eget liv. Har dere tanker rundt det?
– Det er nok sånn at gutta ikke er like flinke til å åpne opp og snakke om følelser, svarer Isachsen Bjørnødegård.

Dyster statistikk for Valdres: – Det er helt klart flest menn som tar sitt eget liv
– Sitater som «ta det som en mann» eller «menn gråter ikke» er klassiske. Menn må også tørre å være åpne, for det er et håp der. Hjelpen er nærmere enn man tror, sier Andrén.
Nylig ble filmen «Nattebarn» vist på kino for elevene ved Valdres vidaregåande skule. Denne omhandler selvmord og er en dokumentar rundt temaet.
– Det er en god film som nettopp går på dette med å åpne opp og snakke om følelsene sine, forteller teamet som møter avisa Valdres.
Filmen går på kino nå. I anmeldelsene leser vi blant annet at «den oppsiktsvekkende rå dokumentaren Nattebarn har kraft til å redusere skammen for unge som sliter psykisk».
Øydis og Håvard opplevde marerittet da Øyvind tok sitt eget liv: – Strekk ut ei hånd og bry deg om. Det kan bety veldig mye for den som sliter.
Les meir om: artikkelemnene
Kommentarer til denne saken