Psykoterapi og psykomotorisk fysioterapi
Psykologen lyttet, trakk linjer, anbefalte skjønnlitteratur Håkon aldri hadde lest før og oppmuntret ham til å skrive. For Håkon var det helt nytt å bry seg om hva han drømte. Nå ble han oppfordret til å skrive ned drømmene, noe som ble tungt da han måtte opp for å notere på nattestid. Men når han skrev dem ned, oppdaget han at drømmene ofte var rettet mot sentrale temaer.
– I en av drømmene beveget jeg meg gjennom en labyrint. Tre ganger møtte jeg djevelen. Han gjorde meg ikke noe, men jeg måtte se ham i øynene for å passere. Da jeg endelig trådte inn i senter av labyrinten, var det ingen andre der enn meg selv. Monsteret jeg hadde fryktet, var ikke der. Denne drømmen var nok et uttrykk for at man må tørre å møte sine demoner for å finne fram til seg selv.
Han trekker linjer til opplevelsen av å gå på tå gjennom store deler av oppveksten. Erfaringer som har merket ham i hans voksne liv. Når han nå møter eldre pasienter med depresjon, forteller de ofte om vonde minner fra oppveksten – 60–70 år tilbake i tid. Det kan være vanskelig å skjønne at slike tidlige opplevelser er med på å forme det som skjer nå.
Man må tørre å møte sine demoner for å finne fram til seg selv
– Vi har alle noe med oss. Opplevelsene våre poder seg inn i kroppen og følger oss gjennom livet. Noen ganger overføres vår sorg og smerte til neste generasjon, utdyper Håkon. Det som ble formidlet til oss som barn, både av godt og vondt, bringer vi ofte videre.
Kombinasjonen av drømmene og hvor lite kroppen hans nå hadde å gi, var et sikkert tegn på at kropp og sjel sammen snakket til Håkon. Selv små intervensjoner fra fysioterapeuten satte i gang sterke følelsesmessige reaksjoner. Som fastlege og psykiater hadde Håkon erfart at mye sitter i kroppen til en pasient med depresjon eller angst. Det å kjenne det på egen kropp gjorde sterkt inntrykk. Håkon beskriver åpent hvor forløsende det var å slippe ut det som kroppen hadde holdt på. Gråt, hulking og raseri kom helt uventet når fysioterapeuten berørte deler av kroppen hans. Overraskende nok ble slike reaksjoner ofte etterfulgt av latter. Den kombinasjonen var frigjørende. Spenningen i kroppen slapp litt etter litt. Det var en opplevelse av å finne tilbake til sin egen kropp – å bli hel igjen. At han bare kort tid etter skulle få et tilbakefall, var derfor langt fra det han forventet.
Takk for en meget realistisk fortelling om å være en traumatisert behandler og mestringen av den psykiske lidelse . Dette må ikke være tabu på jobben, men tvert i imot deles med kolleger. Svært mange av oss er blitt hjelpere for delvis å hjelpe oss selv og eventuelt foreldre og søsken. Å ha vært der selv sanses av pasienten og inngir tillit.
Det er bemerkelsesverdig at en behandler er ærlig og åpen om sin sykdom; han forteller at hans utfordring var relasjoner fra tidligere i livet, som ikke var helt til å forstå som gode/rette (1).
Jeg merker meg hans ydmykhet i møte med andre menneskers utfordringer, og en åpenhet mot hvordan han kan forstå noe av hva hans pasienter i dag sliter med.
Jeg synes det er verdt å merke seg at han nå inviterer pårørende av pasienter til samtale. Det er viktig å skaffe seg oversikt over hvordan relasjonene for pasienten er. Er helsevesenet "kommet på banen" er det ofte helsevesenet som kan stå opp for nødvendige endringer i pasientens relasjoner.
Jeg merker meg at han bruker ord som vanlige mennesker forstår. Ord kan skape avstand mellom pasient og behandler, og han er ikke redd for at hans muligheter for å hjelpe andre mennesker, svekkes av at han er ærlig om sin historie.
Prosessen for å bli frisk eller klar for å jobbe igjen, beskriver han som langvarig; mye lengre enn det han så for seg på forhånd. Fortvilelsen over tilbakefallet tok nesten fra han alt håp. Han måtte være sikker på at personalet var til å stole på; at de "ville være der" når han trengte de.
Ærligheten er noe av det viktigste i relasjonen mellom pasient og behandler. Tillit vokser sammen med ærlighet i trygge omgivelser. Skal vi lage gode muligheter for at mennesker skal bli friske, må vi lage rammer som kan avklare og bygge tilliten mellom pasient og behandler. Vi må åpne for behandlingsløp som gir pasienten den tiden han/hun trenger. Vi må kunne erkjenne at noe ikke vil føre fram; avslutte det, innrømme feil, og rette på det!
Det er godt å lese at en behandler skriver om sin utfordring og sårbarhet, for å kunne hjelpe andre mennesker på en bedre måte. Pasienter og behandlere er mennesker. Vi behandler hverandre hele tiden, og vi er sårbare alle sammen.
Litteratur:
1. Halvorsen TF. Psykiateren som selv ble alvorlig psykisk syk. Tidsskr Nor Legeforen 2022; 142. doi: 10.4045/tidsskr.22.0178
Takk for dette utrolig fine, ærlige og lærerike intervjuet. Jeg ønsker alt det beste for denne psykiateren.