Dagbladet er en del av Aller Media. Aller Media er ansvarlig for dine data på denne nettsiden.  Les mer

Snudde etter psykisk knekk:

- Burde vært død

Etter en turbulent oppvekst med psykiske problemer, mener Kristine Sørensen (23) at terskelen var skyhøy for å søke helsehjelp. Nå bruker hun sin stemme for å hjelpe andre i samme situasjon.

LANGT NEDE: Kristine Sørensen ble lært opp til å ikke snakke om vanskelige ting, men livnærer seg nå på å være åpen om psykiske utfordringer. Foto: Privat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Publisert
Sist oppdatert

- I mange år har jeg hatt et forvridd bilde av psykisk helse der jeg har levd bak en fasade. Jeg har rett og slett blitt opplært til at det er et tegn på svakhet å be om hjelp, forteller Kristine Sørensen til Dagbladet.

Selv om Sørensen i mange år opprettholdt en plettfri fasade, er det flere utfordringer hun mener hun burde tatt stilling til tidligere.

Hun tror grunnen til at hun ikke konfronterte disse problemene tidligere, var en kombinasjon av en vanskelig oppvekst og manglende rollemodeller.

Det var ikke før hun møtte samboeren hennes i 2019 at hun virkelig turte å ta steget.

- Det er så viktig at noen tør å stå fram som gode eksempler for unge slik at de kan bli bedre rustet til å håndtere problemene sine.

Det var Tvedestrandsposten som omtalte saken først.

Deler erfaringer

Sørensen oppsøkte psykologhjelp i voksen alder. Dette mener hun har hatt god effekt. Den andre terapien har vært å vise åpenhet om psykisk helse der hun tidligere følte at hun måtte gjemme seg bak en fasade.

Gjennom Instagram-kontoen «Hverdagsfasade» vil hun bruke egne erfaringer til å hjelpe andre med liknende utfordringer.

Her ønsker hun å vise at det er mulig å få et bedre liv uansett hvor mørkt det ser ut.

VOLDSOMME TALL: Kommunikasjonssjef i Mental Helse Ungdom er bekymret for barn og unges psykiske helse under pandemien.

- Statistisk sett burde jeg vært enten rusavhengig eller død, men til tross for all bagasjen jeg drasser med meg har jeg klart å skape meg et bedre liv, sier hun.

- Siden jeg lagde kontoen for rundt en måned siden, har jeg opplevd en enorm respons med henvendelser om hva man skal se etter i mentale lidelser. Jeg har også opplevd at mange har turt å være mer åpne om sin egen situasjon.

Viktig støtte

Sørensen forteller videre at hennes tidligere holdning om sårbarhet som en negativ egenskap, har snudd. Hun mener også at økt oppmerksomhet rundt psykisk helse har gjort det lettere å oppsøke hjelp.

TERAPI: Dyrkingen av hesteinteressen har vært en av verktøyene Kristine Sørensen har benyttet seg av for å håndtere psykiske utfordringer. Foto: Privat

- Jeg er ikke lenger like opptatt av hva folk tenker om diagnosen min, selv om det selvfølgelig er enkelte dager der jeg tenker at jeg ikke er god nok.

- Hva har vært de viktigste faktorene for at du skulle nå dette punktet?

- Det har vært ekstremt viktig med støtten fra samboeren. I dette forholdet har jeg lært å bli den beste versjonen av meg selv. I tillegg har nærværet av hester og vennen min Enok vært viktig for der jeg står i dag.

Samboeren er kjent med at Dagbladet omtaler denne saken, men ønsker ikke å bli navngitt i avisa.

Enok Antonsen forteller at han møtte Sørensen helt tilfeldig for rundt åtte år siden gjennom deres felles hesteinteresse.

- I starten kunne man se at hun ikke hadde et lett liv og at det var mye sinne innvendig. I dag ser jeg at hun har kommet en lang vei med tanke på å håndtere de psykiske utfordringene, sier han.