Det er tydelig at de alle har et stort engasjement og hjerte for saken. Etter initiativ fra Anita Rennemo Galåen og Bjørg Evavold fra H.E.G IL (idrettslaget for Engan, Galåen og Høsøien), jobbes det nå fra flere hold med å sette lys på livsmestring, utenforskap, mobbing og psykisk helse på en kommende konferanse som vil foregå i Verket i slutten av mai.
Der vil vi få muligheten til å høre kapteinen fra Kompani Lauritzen, John Hammersmark, snakke om mestringsfølelse og selvledelse, med utgangspunkt i sin nye bok «Over norm – du klarer mer enn du tror».
En redning for unge
Ideen til arrangementet kom fra Anita Rennemo Galåen og Bjørg Evavold. Evavold er bonde og har bakgrunn i militæret. I Galåvolden Samdrift har hun jobbet tett med ungdommer, utenforskap og livsmestring. Rennemo Galåen skryter av Evavolds evne til og engasjement for å jobbe for å hjelpe unge med å finne mening i hverdagen.
– For meg er Bjørg den fineste personen til å jobbe med ungdom. Hun vet det ikke selv, men måten hun er med ungdommene på er veldig sterkt for meg som har jobbet mye i skolen fra før, sier Anita, og legger til at Bjørg har vært som en redning for de unge hun har vært med på gården.
Bjørg hadde førstegangstjeneste i Jegerbataljonen GSV, ett år i Kosovo og 15 år i Heimevernet. Hennes toppsjef i førstegangstjenesten var John Hammersmark.
Ettersom Bjørg kjente Hammersmark fra før, fikk hun og Anita ideen om å invitere kapteinen til å komme å snakke på konferansen.
Du må ta praten. Med mannen, kona eller samboeren. Hvordan prater vi om hverandre? Hvordan kommenterer vi det som skjer på TV’n, og hva lærer ungene av det?
Anita Rennemo Galåen
Alvorspreget arrangement
Da Hammersmark svarte ja til å stille og Verket stilte med plass, gikk det opp for initiativtakerne at arrangementet ble større enn de hadde regnet med i utgangspunktet. Det viste seg at Ungdomsrådet i kommunen allerede jobbet med noe lignende, og at det beste var å slå seg sammen og jobbe mot et felles arrangement. For å gjøre en lang historie kort endte det med at H. E. G IL, Frivilligsentralen, RørosBanken, Verket og Røros Hotell samarbeider om eventet.
Som om ikke tematikken var alvorlig nok i utgangspunktet, skulle et nytt alvor komme til å prege planleggingen, da en ung gutt valgte å ta livet sitt i februar.
Peder Angel Langen Lundquist hadde blitt utsatt for mobbing i flere år, og bare 19 år gammel bestemte han seg for å ta sitt eget liv.
Hendelsen skapte mye engasjement i lokalsamfunnet, og en kampanje med grønne hjerter fulgte. Det grønne hjertet har blitt et symbol mot mobbing og utenforskap, og for samhold og solidaritet. Hjertene har preget kommentarfelter så vel som gatebildet i tiden etter det skjedde.
På konferansen kommer foreldrene til gutten, John Arne Langen og Anna Lundquist Langen, for å snakke litt om situasjonen de har stått i og verdien av å jobbe for et rausere samfunn.
Det er et håp blant arrangørene at omtanken, medfølelsen og oppmerksomheten rundt de grønne hjertene kan føre til et mer varig engasjement. Planen er å gjøre det til et årlig arrangement.

– Vi skal ikke bli bare et tall i en statistikk
Vil bryte ned tabuer
Markedsansvarlig for RørosBanken, Robert Holm, sier at de ikke trengte lang betenkningstid når de fikk muligheten til å være med å støtte saken.
– Vi får veldig mange henvendelser og det foregår veldig mye bra. Men vi må jo prioritere litt og. Men når vi får et sånt initiativ på bordet, så var det ikke mye å tenke på. Initiativet og jobben som er gjort fra H. E. G IL støttes hundre prosent, sier Holm.
Holm understreker at den planlagte konferansens fokus på bedre oppvekstkår og mestringsmuligheter for unge, passer godt til RørosBankens samfunnsansvar. Han utdyper om den uvurderlige verdien av å jobbe for å skape livsglede og gode arenaer hvor folk får utforske interessene sine og oppleve at de blir sett og anerkjent for dem de er.
– Det som er viktig er at ungdommer og voksne sammen kan vise åpenhet og at det ikke er noe som er for stort eller vanskelig å snakke om. Snakk sammen og bryt ned tabuer for psykisk helse, oppfordrer leder av Frivilligsentralen, Marianne Magga.
Anita sier seg enig og fortsetter tankerekken.
– Jeg håper det kan føre til at flere innser at de må hjem og snakke med ungdommene sine. Du må ta praten. Med mannen, kona eller samboeren. Hvordan prater vi om hverandre? Hvordan kommenterer vi det som skjer på TV’n, og hva lærer ungene av det? Ler du hvis noen skiller seg ut, har langt hår eller hvis noen er tjukk? Personlig drømmer jeg om et samfunn der vi trener på å bli rausere, og hvor vi kan utvide boksen for normalitet, sier Anita.
Robert følger resonnementet.
– Det handler faktisk om at vi må opparbeide oss en kompetanse på hvordan vi både tenker og snakker om andre folk. Hva du sier og hvordan du skal ha en samtale med en ungdom, er kjempeviktig, forklarer han.
Et grunnlag for endring
Anita sier at hun synes åpenheten John Arne Langen og Anna Lundquist Langen har utvist i etterkant av sønnens selvmord, har vært sterkt, og ønsker å spille videre på det gode fundamentet de har lagt.
– Er dette et raid med grønne hjerter som florerer på Facebook og så er det over? spør hun.
– Hva skjer når de grønne hjertene forsvinner fra Facebook? legger Robert til, og fortsetter:
– Det hjelper ikke med grønne hjerter hvis det ikke blir noe handling. Du kan vippse og spleise deg til god samvittighet, men det hjelper ikke så lenge du hamrer løs på tastaturet etterpå.
Arrangementet er gratis og foregår i Verket 29. mai. Arrangører og bidragsytere er H. E. G IL, RørosBanken, Røros kommune ved Frivilligsentralen, Røros Hotell og Røros sanitetsforening.
Trenger du noen å dele tanker og følelser om psykisk helse med?
Ring Mental helse på telefon 116 123 eller Kirkens SOS på telefon 22 40 00 40.
Mental Helses hjelpetelefon er døgnåpen.
Du kan også ta kontakt her:
Røde Kors (Kors på halsen): 800 33 321 eller chat korspahalsen.no
Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111
Leve Landsforeningen for etterlatte ved selvmord: 22 36 17 00 eller e-post til post@leve.no
Mental Helse Ungdoms hjelpechat: https://mentalhelseungdom.no/fa-hjelp/
Kirkens SOS på melding eller chat: https://www.soschat.no/

– Vi må stå sammen og hedre Peders minne
Anmelder skolen etter at Peder (19) tok sitt eget liv
Les mer om: artikkelemnene
Kommentarer til denne saken