Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Visste du at hvis du har en alvorlig psykisk lidelse, og har behov for langvarige koordinerte tjenester, har du bl.a. krav på en individuell plan og en koordinator som skal sørge for nødvendig oppfølging, samt samordning av tjenestetilbudet og fremdrift i arbeidet med individuell plan.
«Det er risiko for at innbyggere med utfordringer knyttet til psykisk helse og rus ikke får rettighetene sine oppfylt». Dette kan man lese i rapporten Risiko- og vesentlighetsvurderinger for forvaltningsrevisjon og eierskapskontroll, utarbeidet av Deloitte for Vestby kommune, mai 2024.
Rapporten peker på at det er høy risiko knyttet til tjenester til voksne med psykiske helse- og/eller rusproblematikk i Vestby kommune.
Vi er alle enige om at forebygging og tidlig innsats er både mer lønnsomt og best og prognosene er også bedre før sykdommen «setter seg» og forverres. Men for mange har ikke hjelpen kommet tidsnok eller vært bra nok dessverre, og de har ofte langvarige og sammensatte behov. Dette krever samhandling og koordinering mellom spesialhelsetjenesten og kommunen, og her svikter det i mange kommuner. Skal vi godta dette i Vestby?
I tillegg til manglende koordinering mangler det også kompetanse på ulike psykiske lidelser i primærhelsetjenesten og den som lider er enkeltmenneskene og de pårørende rundt som opplever feil og svikt i tjenestetilbudet. Bedre kompetanse og samhandling vil gjøre det enklere å oppdage begynnende psykiske lidelser tidlig, for eksempel hos fastlegen eller helsesykepleier på skolene som ofte er det første kontaktpunktet.
Pasienter med behov for langvarige og koordinerte tjenester har krav på en individuell plan og dette er kommunen pliktig til å utarbeide og ikke minst at planarbeidet koordineres. Her svikter også Vestby. Vestby har ingen døgnplasser for voksne med psykiske lidelser og for at disse ikke skal bli «svingdørspasienter» på Kalnes, må vi gi de den hjelpen de trenger og har krav på.
Ap nasjonalt vil utvide og legge til rette for oppsøkende tjenester (ACT/FACT og FACT ung) for de som selv ikke klarer å ta kontakt med tjenesteapparatet og det er allerede etablert 86 team i Norge, dette er også påpekt i opptrappingsplan for psykisk helse vedtatt i 2023, men posisjonen i Vestby prioriterer annerledes.
Vi i Høyre mener Vestby kommune kan få til mer for å bedre tilbudene til de som sliter med psykiske lidelser og/eller rus. Denne pasientgruppa går ikke i tog og demonstrerer for urett, eller lager underskriftskampanjer. De lider i stillhet og er avhengig av at vi tar deres kamp for at de skal få den hjelpen de har krav på.
Vi trenger en strategisk helhetlig plan for psykisk helse i Vestby, tilsvarende vår nabokommune Moss. Dette vil gi en oversikt over de tilbudene som finnes i kommunen og være et nyttig verktøy for å utvikle gode treffsikre tjenester innen psykisk helse og rus for våre innbyggere.
Les mer om: artikkelemnene
Kommentarer til denne saken