Ifølge Folkehelseinstituttet så tok 693 mennesker selvmord i 2023, og man kan anta at det også finnes mørketall i denne statistikken. Dødsfall kamuflert som ulykker, overdoser etc. Man kan også anta at en del av disse menneskene var bosatt i Ålesund kommune.

Forebyggende arbeid og lavterskeltilbud er utrolig viktig for å forebygge selvmord og psykisk uhelse. Psykiske helseplager rammer svært mange av oss i løpet av livet, og det er nødvendig å ha hjelp lett tilgjengelig, uten lange ventelister.

Derfor river det meg langt inni sjela å lese den nye kuttlista som posisjonen i Kommunestyret har bestilt. Der er tilbud som nå kan forsvinne som jeg er ganske sikker bidrar til å redde menneskeliv og øke livskvaliteten til mange som bor i kommunen.

Et av tilbudene som står i fare for å bli avviklet, er Rask Psykisk Helsehjelp (RPH). Dette er en ikke lovpålagt helsetjeneste, men en tjeneste som Helsedirektoratet anbefaler kommuner å ha. Kommunen har imidlertid hovedansvar for å tilby behandling til målgruppen til RPH.

RPH er et lavterskeltilbud for personer over 16 år som har angstlidelser, mild og moderat depresjon, begynnende rusmiddelproblemer, og/eller søvnvansker (insomni). Dette er vanlige psykiske lidelser som er utbredt i befolkningen, og som svekker både livskvalitet og funksjon. Angstlidelsene som RPH-terapeutene har opplæring i å behandle, er sosial angstlidelse, panikklidelse, agorafobi, spesifikke fobier og generalisert angstlidelse. Ifølge Helsenorge så opplever 20–25 prosent av befolkningen angst i løpet av livet.

Ifølge en rapport fra RPH så fikk de i 2022 670 henvendelser, hvor omtrent halvparten ble vurdert innenfor deres målgruppe og fikk tilbud om behandling. De som ikke får tilbud hos RPH, loses videre til det som er mest hensiktsmessig for dem.

RPH har ikke venteliste, de som ønsker time til kartleggings samtale, booker time på nettsiden deres. Det siste året har det vært endringer i driftsrutiner hos RPH, innføringen av Helseplattformen har økt tilgjengeligheten ved at de som ønsker en kartleggingssamtale kan selv bestille tid på nettsiden til RPH. I tillegg har de hatt enda mer fokus på å ha en mixed-care modell hvor det tilbys kurs eller gruppe til flertallet, økt bruk av digital/telefon på veiledet selvhjelp, noe som gir rom for flere behandlinger og lettere tilgjengelighet for pasientene.

Å kunne tilby et lavterskel tilbud som drives kostnadseffektivt, lett tilgjengelig for de som trenger det, er noe kommunen bør være stolte av. RPH er et av tilbudene som Ålesund kommune ikke kan si seg råd til å miste, kostnadene målt i menneskeliv er for høye!

SV ønsker å bygge ut lavterskeltilbudene i kommunen, ikke legge ned. Vi ønsker at det skal være lett å få hjelp uten henvisning og ventelister, slik at tilbudet er der når man trenger det, dette forutsetter at tilbud som RPH består.