På verdensbasis dør flere som følge av selvmord enn av drap og krig til sammen, ifølge forskning.no.
I 2020 la regjeringen fram en handlingsplan for forebygging av selvmord, i tillegg ble det også innført en nullvisjon for selvmord i Norge.
Det er vanskelig å vite hvorfor noen mennesker velger å ta livet sitt. Men, samfunnet må jobbe aktivt for å få denne trenden til å snu.
Hvordan kan vi klare dette, og hva kan være risikofaktorer?
Vi vet at vi skal følge med på endringer i atferdsmønstre og samtidig tørre å spørre de vi kjenner om de har det bra. Men, selv om vi gjør dette vil det være en gruppe mennesker vi ikke klarer å identifisere som står i fare for å ta sitt eget liv.
Denne gruppen mennesker trenger vi å snakke om. I flere tilfeller kan det handle om livskriser eller mangel av effektive mestringsferdigheter.
Vi trenger gode forebyggende tjenester, da vi vet at forskning viser at det er effektivt å styrke mestringsferdigheter og redusere stress for å forebygge selvmord.
Vi trenger å øke tilgjengeligheten av psykisk helsehjelp.
I Høyres plan for bedre psykisk helse vil man jobbe for at den psykiske helsehjelpen blir bedre. Rask Psykisk Helsehjelp foreslås rullet ut til alle kommuner innen 2030. Målet for denne tjenesten er å styrke den psykiske helsen i befolkningen og gi bedre tilgang til kunnskapsbaserte behandlingstilbud. Denne tjenesten er lavterskel hjelp, og kan i flere tilfeller hindre at mindre problemer vokser seg så store at de må inn i spesialisthelsetjenesten.
I Kristiansand har vi dette tilbudet, og i tillegg et flott drop-in tilbud hvor mennesker kan få samtale på dagen uten avtale.
Vi trenger å bygge ut slike tjenester som hjelper våre innbyggere til å håndtere vanskelige perioder i livet.
Vi trenger å bygge ut slike tjenester som hjelper våre innbyggere til å håndtere vanskelige perioder i livet. Ved å lære mestringsstrategier tidlig i forløpet så kan det være så forebyggende at det vil hindre behov for tyngre tjenester i kommunen senere.
I den politiske plattformen for Kristiansand kommune ønsker vi å:
Styrke lavterskeltilbudet innen psykisk helse og sikre gode overganger mellom kommunale tjenester og spesialisthelsetjenesten.
Bidra til Studenssamkipnadens i Agders psykiske helsehjelp og bidra til bedre informasjon om øvrige tilbud.
Utarbeide en kommunal handlingsplan mot selvmord og selvskading.
Vi trenger å bry oss om hverandre, og tørre å spørre hvis vi er redd noen ikke har det bra.
Vi vet også at hyppig bruk av sosiale medier kan gi ungdom psykiske utfordringer. Ifølge Ipsos sin barne- og ungdomsundersøkelse 2023 fremkommer det at 16 prosent av nordmenn mellom 16-19 år opplever negative følelser fra bruk av sosiale medier.
Samfunnet er preget av at vi alle skal levere perfekte resultater på skole og jobb, og i tillegg hjemme. Livet er ikke alltid like perfekt, og i perioder går det opp og ned. Dette trenger vi å kommunisere ut til våre barn og ungdommer. Vi trenger å fortelle at det er helt normalt å ha en vanskelig dag innimellom. Men, om det blir flere vanskelige dager enn vanlige dager så trenger vi gode forebyggende tjenester som er lett tilgjengelig for deg og meg. Det er helt ok å få hjelp.