Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Visste du at 75 % av psykisk sykdom debuterer før fylte 25 år? Eller visste du at psykiske lidelser gir økt risiko for funksjonstap, kroniske livsstilssykdommer, nedsatt livskvalitet og overdødelighet av ulykker og selvmord?
Og har du tenkt over at mange av rotårsakene til dårlig helse legges i skolen? Ensomhet og trivsel, regelbrudd og mestring, mobbing og søvnproblemer; lykkes man ikke med disse indikatorene vil man over tid utvikle dårligere psykisk helse i befolkningen. Og ikke minst dårligere fysisk helse.
Sist gang jeg skrev et leserinnlegg var under valgkampen høsten-23. Da resultatet etter valget forelå var jeg rykket opp fra en «trygg» 8. plass og inn i kommunestyresalen. Engasjementet mitt for folkehelsen i kommunen vår er det som fikk meg til å engasjere meg og det er nå med meg inn i mitt politiske virke.
På kommunens hjemmeside kan du lese mer om hva Folkehelse egentlig er og hva det handler om. I begynnelsen syntes jeg det var ganske «fluffy» og vanskelig å forstå, men kort fortalt handler det om sammenhengen mellom samfunnet vi lever i og dets påvirkning på helsen vår. Det handler om at vi som politikere må forsøke å ta flest mulig avgjørelser som er med på å fremme god helse og forebygge sykdom for våre innbyggere. Store som små.
Hvert år gir FHI og Helsedirektoratet ut to rapporter for alle kommunene og fylkeskommunene i landet:
- Folkehelseprofil: denne gir mye informasjon om helsen i befolkningen i fylket / kommunen.
- Oppvekstprofil: denne gir mye informasjon om hvordan det er å være ung og vokse opp i fylket / kommunen. Og siden det er i unge år grunnlaget for helsen i voksen alder legges kan man si at oppvekstprofilen gir en pekepinn om hvordan folkehelseprofilen vår vil se ut noen år fram i tid, dersom man ikke foretar seg noe spesielt.
Det er disse to rapportene som har vist dårlige resultater over tid for vårt Hammerfest, og som har engasjert meg.
Nå tenkte jeg vi skulle se litt nærmere på Oppvekstprofilen for 2024. Øverst i høyre hjørne på side 4 forklares det nærmere hvordan selve tabellen skal leses. Men oppsummert: røde sirkler er dårlig, grønne sirkler er bra.
For Hammerfest er vi over landsgjennomsnittet i 2 av 30 indikatorer, resten er vi under. Vi har grønn sirkel når det gjelder barn i familier med vedvarende lav inntekt (vi har altså færre fattige enn gjennomsnitt i fylket og i landet), og mottakere av uførepensjon i aldersgruppen 18-29 år (her er vi av de beste i fylket, med et lavt antall unge uføre).
Dette vil jo si at vi har gode forutsetninger for en frisk og arbeidsdyktig befolkning om noen år! Eller..?La oss se på indikatorene for risikofaktorene jeg snakket om innledningsvis:
Ensomhet og trivsel
På indikator 12 «Trives på skolen 7 trinn» er Hammerfest sin røde sirkel helt i bunnen. Altså av de dårligste i fylket, og langt under landsgjennomsnittet.
Indikator 19 «Ensomhet» er i det dårligste sjiktet, og andel som oppgir ensomhet har økt fra 24 prosent i 2015, til 35 prosent i 2021. Dette er høyere enn fylket og hele landet.
Regelbrudd og mestring
Indikator 20 «Regelbrudd ungdom» omhandler stjeling, slåssing, skulking, stikke av hjemmefra over natten, knusing av vinduer og tagging. Vi ser at Hammerfest ligger mye høyere enn fylket og landet for øvrig.
Indikatorer 10 og 11 viser at Hammerfest ligger tett på landsgjennomsnittet for laveste mestringsnivå i lesing og regning i 5 trinn. Men fortsatt med et stort forbedringspotensial. Mestring, trivsel og helse henger tett sammen. Det å ikke mestre over tid gir lav selvfølelse og påfører oss kronisk stress som på sikt gir sykdom.
Mobbing og søvnproblemer
På indikator 13 «Mobbes på skolen, 7 trinn» er Hammerfest sin røde sirkel ikke dårligst i fylket, men i det nedre sjiktet.
Ser vi på utviklingen over tid er det grunn til bekymring, da den grønne Hammerfest-streken er økende:
Jeg kjenner at jeg ble nysgjerrig på hvordan denne grafen ser ut på ungdomstrinnet. Mobbing 10. trinn er ikke inkludert i Oppvekstprofilen, men den kan finnes i Kommunehelsa statistikkbank.
Også her er det altså verst i klassen og økende.
Indikator 26 «Søvnproblemer» viser en gul Hammerfest-sirkel, men fortsatt over snittet til både fylket og landet for øvrig. Hver tredje ungdom opplever søvnproblemer. Bruken av sovemedisiner er høyere enn i fylket og landet.
Alle disse parameterne sammenfattes i nederste bolk for helse. Indikator 25 «Psykiske symptomer / lidelser 15-24 år» forteller oss at en stor andel av våre unge selv oppgir å ikke ha det så greit. Dette syns jeg er skikkelig trist å lese. Dette kan vi ikke velge å ikke forholde oss til!
Jeg ble fortalt av en foreldre til et barn på mellomtrinnet på en av skolene i byen at nesten 50 % av guttene i klassen hadde enten fått ADHD diagnose eller var under utredning. Dette er et veldig høyt antall og jeg har jo lest i media over flere år at det på nasjonalt nivå er bekymringer rundt både det høye antallet brukere og at det er økende.
I Kommunehelsa statistikkbank kan man finne en oversikt over antall resepter som er hentet ut av nettopp ADHD medisin. Den grønne grafen er fortsatt Hammerfest...
Det kan være vanskelig å sammenstille alle disse tallene og grafene for å konkludere med noe. Jeg er ingen samfunnsmedisiner, men alt henger sammen med alt, og her tenker jeg som politiker at det er NOE som skurrer, noe vi ikke helt får til.
De risikofaktorene jeg har snakket om i dette innlegget kan vi som samfunn være med å påvirke til det bedre. Helsen påvirkes der vi er. Alle er på skolen. Helsen kan styrkes eller svekkes på skolen alt ettersom hvordan vi har det. Om vi ikke er bevist på det, blir det helt tilfeldig hvordan helsen påvirkes. Dersom vi har mye av det vi vet er risikofaktorer for dårlig helse, ja så får vi dårlig helse. Og omvendt. Og man kan heller ikke lære I et utrygt miljø. Blir du mobbet, er ensom eller mistrives, lærer du dårligere.
For å klare å forbedre resultatene våre i Folkehelseprofilen og Oppvekstprofilen må vi kartlegge årsaksforhold og jobbe målrettet og systematisk over tid. Kommuneoverlegen i Hammerfest har ihht Folkehelseloven sammenfattet og sammenstilt informasjon fra Folkehelseprofil, Oppvekstprofil, Ung data og flere andre kilder, for å lage en oversikt over helse og utfordringer i akkurat vår kommune. Det er denne oversikten skal brukes som grunnlag til planstrategi, planarbeid, sektorplaner og dermed videre inn i politiske avgjørelser.
Jeg mener vi som samfunn er forpliktet til å ha mer fokus på helsefremming og forebygging hos våre barn og unge. Et minimum er helsefremmende skoler og barnehager. Dette kan vi og bør vi ha som mål og prioritere i kommunen vår, for vi kan ikke akseptere at så mange barn i Hammerfest er ensomme, mobbes, trives dårlig på skolen, begår regelbrudd og mestrer skolen dårlig. Og vi kan ikke leve med at så mange av våre unge voksne oppgir at de sliter psykisk.
Derfor er jeg glad for at jeg i forrige kommunestyremøte fikk en plass i Hovedutvalg for oppvekst og kultur, det viktigste politiske utvalg for å kunne påvirke hverdagen for barn og unge. Jeg ble også valgt til leder av det nyopprettede og midlertidige Folkehelseutvalget. Dette utvalget skal være et rådgivende organ for politiske underutvalg, kommunestyret og det politiske planarbeidet i kommunen. Hensikten med folkehelseutvalget er at det skal være sektorovergripende og jobbe både vertikalt og horisontalt i den politiske strukturen med et fokus på det helhetlige folkehelsearbeidet i Hammerfest kommune.
Jeg og partiet mitt VIL noe for Folkehelsa, og jeg ser fram til å virkelig sette dette temaet på agendaen fra høsten av. Men først skal jeg ha en helsefremmende sommerferie, og ønsker det samme for deg.
Les mer om: artikkelemnene