– Det er stor forskjell på å ringe noen og å sende en sms, sier Jacqueline Fernandez i Rask psykisk helsehjelp i Sola.

24. september skal markeres i Sola, og da er det nettopp kontakt det handler om. Forskning viser at kun åtte minutter på telefonen med en du bryr deg om, kan ha en betydelig effekt på både relasjonen og den psykiske helsa. Konseptet «The secret power of the 8-minute phone call» ble først presentert av New York Times og er basert på verdens lengste vitenskapelige studie om lykke fra Harvard University.

– Utgangspunktet for årets tema er å gi åtte minutter hver dag av vår tid til å ta kontakt med andre. Det kan bekjempe utenforskap, sier Fernandez.

Årlig arrangement

I fjor markerte Sola verdensdagen for psykisk helse med et stort gratis arrangement i kulturhuset. Nå blir det et nytt.

– Vi fikk signaler i fjor fra kommunedirektøren om at dette er noe vi må gjøre til et årlig arrangement. Hans engasjement betyr mye, og vi i arbeidsgruppen opplever at vi klikker godt sammen og gleder oss over å jobbe med markeringen, sier avdelingsleder i Rask psykisk helse, Silje Fjærtoft Hegerland.

Sammen med kollegaene Jacqueline Fernandez og Hege Aksland, samt Elisabeth Gjesteland Skavland i Friskliv har hun laget programmet for denne kvelden.

Åtte minutter

Årets kampanje av verdensdagen for psykisk helse oppfordrer til å sette av 8 minutter hver dag til å ringe noen du bryr deg om. Forskning viser at det betyr mer for den psykiske helsa enn man tror.

Ifølge Statistisk sentralbyrå opplever en av tre under 44 år at livet er lite meningsfullt. Forskning viser at vår viktigste og mest avgjørende kilde til mening er våre sosiale relasjoner og at korte samtaler på telefon har en større effekt på den psykiske helsa enn vi tror.

– Det er nettopp derfor at tema i år er en bevisstgjøring rundt det å ta kontakt; å gi av seg selv. Åtte minutter hver dag, sier Fernandez.

Hun legger til at det er forskjell på å snakke sammen på telefonen i forhold til bare å være i kontakt i form av en sms.

– Det er veldig enkelt i hverdagen å bare sende en sms. Undersøkelser viser også at unge i dag bruker mobilen på en annen måte enn eldre. De bruker den i mye mindre grad til å ringe noen, sier hun.

For abonnenter.
Les også

For Bjørnar (38) var det å be om hjelp et vanskelig steg: – Det er ingen skam

Foredrag, kultur og mingling

Verdensdagen for psykisk helse handler i år om viktigheten av en samtale der en kan snakke om løst og fast, og der terskelen til å ta opp noe som er vanskelig kan bli mindre når en holder kontakten jevnlig.

I fjor var det cirka 200 i salen da verdensdagen ble markert. I år håper arrangørene på et like godt oppmøte. Programmet er mangfoldig, og det er kommunedirektør Knut Underbakke og ordfører Janne Stangeland Rege som er kveldens konferansierer.

Årets foredragsholder er Lars Zachariassen, som er blitt en erfaren foredragsholder. Han er utdannet fysioterapeut og kognitiv terapeut med et lidenskapelig engasjement for fysisk og psykisk folkehelse.

Kveldens musikalske innslag er semifinalist fra The Voice, Eirik Zakariassen. På scenen blir det også innslag fra dansegruppa Kidzå fra kulturskolen som vil fremføre en egen koreografert dans. Tom Eivind Larsen vil dele sin historie om psykisk helsehjelp fra et innbyggerperspektiv, og Helsekoret Canto stiller opp, og vil fremføre noen sanger i fojaéen i pausen.

I foajeen vil ulike lokale aktører i kommune stille på stands.

– Dette er en fin anledning til å få en oversikt over noen av tilbudene i kommunen og i regionen, hvor det er hjelp å få, bemerker Elisabeth Gjesteland Skavland.

Hun sier at arrangementet skal både gi et faglig utbytte og gi en kulturell opplevelse. Samtidig vil det være mange representanter innenfor ulike hjelpetilbud, samt lag og foreninger der en kan få info om hvor man får hjelp.

Arrangementet er gratis og åpent for alle, men alle må hente ut billett.