Rett før Verdensdagen for psykisk helse får vi høre om store, planlagte kutt i psykisk helsevern i Trondheim. Det er feil område å kutte i.

Verdensdagen for psykisk helse er torsdag i neste uke. Men aksjonen for å hjelpe dem som sliter med psykiske plager, er i full gang. Samtidig forteller Adresseavisen at når St. Olavs hospital må kutte mange millioner, går det hardt utover psykisk helsevern. Der vil de kutte over 40 millioner kroner.

Døgnavdelingen ved Nidelv distriktspsykiatriske senter (DPS) på Tiller kan bli nedlagt og flyttet til Nidaros DPS på Østmarka. 24 døgnplasser kan bli redusert til 19.

Vi forstår at St. Olavs hospital må spare penger. Utgiftene med innføringen av Helseplattformen er blitt mye høyere enn de kunne forutse. Men det er feil å kutte i psykiatrien. Psykisk helsevern er blitt altfor lavt prioritert i mange år.

Organisasjonen Mental Helse har i forbindelse med verdensdagen utviklet en kampanje der de ber folk om å bruke åtte minutter på å ringe personer som har det vanskelig. Det er utmerket, så lenge samtalene bærer preg av omsorg og ikke plikt.

Mental Helse skriver at 44 prosent av oss nordmenn er plaget av ensomhet. Én av fem føler de ikke har noen å kontakte når de har det vanskelig. Fire av ti studenter har få eller ingen venner. Vi må bry oss mer om hverandre og snakke mer med dem som ikke har det bra. Kanskje er ikke en telefonprat nok. Kanskje vi bør besøke dem og ta en ordentlig samtale.

Det er likevel avgjørende at personer med store psykiske problemer får ordentlig hjelp. Da blir det helt feil at St. Olav kutter i psykiatrisk behandling. At pasienter og ansatte får beskjed om kuttet midt under en verdensomfattende kampanje for psykisk helse, gjør det enda verre.

Verdensdagen for psykisk helse handler om at vi skal bry oss mer om hverandre. Men personer som virkelig har det vanskelig, trenger også behandling av psykiatere og psykologer, uten at de må vente i måneder eller år. Mange trenger en sengeplass. Psykiatrien er feil sted å kutte.