Hvert år i oktober mellom uke 39 og 42 markeres Verdensdagen for psykisk helse over hele landet. Målet er å formidle kunnskap, forståelse og åpenhet om psykisk helse, og mobilisere til engasjement og tiltak for den psykiske folkehelsa. Årets tema, «Fellesskap og støtte», understreker viktigheten av å stå sammen og støtte hverandre i møte med psykiske utfordringer.

Psykiske helseproblemer påvirker millioner av mennesker globalt, uavhengig av alder, kjønn eller bakgrunn. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) lider omtrent en av fire mennesker av en eller annen form for psykisk lidelse i løpet av livet. Dette gjør psykisk helse til en av de største helseutfordringene i vår tid.

Årets tema: Fellesskap og støtte

Temaet for 2024, «Fellesskap og støtte», er en påminnelse om at ingen skal måtte gå gjennom psykiske helseproblemer alene. Fellesskap, enten det er familie, venner, kolleger eller lokalsamfunnet, spiller en avgjørende rolle i å gi støtte og forståelse. Åpenhet og samtaler om psykisk helse kan bidra til å bryte ned stigma og skape et mer inkluderende samfunn.

I Kragerø vil Verdensdagen for psykisk helse bli markert den 16. oktober med et lokalt arrangement. Dette arrangementet gjennomføres med tilskudd fra Telemark fylkeskommune i et samarbeid mellom Folkehelseteamet, Psykisk helse og rus, Frivilligsentralen, Kirkens Bymisjon, Kragerø speidergruppe, Sannidal travselskap og Kragerø musikkorps.

De frivillige organisasjonene i byen vår stiller med ulike aktiviteter og stands for å vise hva de kan tilby innbyggerne. Det blir sittegrupper med muligheter for samtaler og et gratis varmt måltid for dem som ønsker det. Det er en god mulighet for å dele erfaringer og få støtte, og en flott mulighet for lokalsamfunnet til å komme sammen og vise solidaritet. Alle har en psykisk helse og markeringen er åpen for alle.

Statistikk for Norge og Kragerø

I Norge er psykiske plager en betydelig helseutfordring. Omtrent halvparten av den voksne norske befolkningen vil rammes av en psykisk lidelse i løpet av livet, og ca. en tredjedel i løpet av et år. De vanligste lidelsene blant voksne er angst, depresjon og rusbrukslidelser. Blant barn og unge er det angst, atferdsforstyrrelser og affektive lidelser som er vanligst. Psykiske lidelser og rusbrukslidelser er også en av de største årsakene til ikke-dødelig helsetap i Norge. Nær halvparten av Norges befolkning er plaget av ensomhet, i større eller mindre grad. En av fem opplever at de ikke har noen å vende seg til når de går gjennom noe vanskelig, og 4 av 10 studenter har få eller ingen venner.

Ifølge Ungdataundersøkelsen og Folkehelseprofilen for Kragerø, viser det seg at:

  • De fleste ungdommene i Kragerø rapporterer at de har god fysisk og psykisk helse, men det er også en betydelig andel som rapporterer om psykiske helseplager. Dette inkluderer symptomer som tristhet, nedstemthet og bekymringer.
  • Mange ungdommer opplever skolearbeidet som stressende, spesielt blant jentene.
  • Blant den voksne befolkningen i Kragerø er det også en betydelig andel som rapporterer om psykiske helseplager, inkludert angst og depresjon.
  • Mange ungdom og voksne i Kragerø oppgir at de er ensomme.

Gi åtte minutter

En enkel, men kraftfull måte å bidra til bedre psykisk helse på er å gi åtte minutter av din tid til noen som trenger det. Dette kan være å lytte til en venn, ta en kopp kaffe med en kollega, eller bare være til stede for noen som trenger støtte. Å gi åtte minutter kan gjøre en stor forskjell i noens liv og bidra til å bygge sterkere fellesskap. Dette vil være et viktig tiltak ved årets markering som vi alle oppfordres til å videreføre også etter årets markering

Det er mange andre måter vi kan bidra til å støtte psykisk helse i Kragerø:

  • Snakk om det: Åpenhet om psykisk helse kan bidra til å redusere stigma. Del dine egne erfaringer og lytt til andres.
  • Støtt hverandre: Vær der for venner og familie som sliter. Noen ganger kan det å lytte være den beste støtten.
  • Engasjer deg: Delta i lokale arrangementer og kampanjer for å øke bevisstheten om psykisk helse.
  • Søk hjelp: Oppfordre de som trenger det til å søke profesjonell hjelp. Det er ingen skam i å be om hjelp.

Verdensdagen for psykisk helse 2024 minner oss om at vi alle har en rolle å spille i å støtte psykisk helse. Ved å stå sammen og støtte hverandre kan vi skape et samfunn der alle føler seg sett, hørt og verdsatt. La oss bruke denne dagen til å fremme åpenhet, forståelse og fellesskap.

Folkehelseteamet, Kragerø kommune