Torsdag ble Verdensdagen for psykisk helse markert i Sarpsborg sentrum, der elever fra Kruseløkka ungdomsskole og Greåker videregående skole deltok i rebusløp.
Arrangementet var et samarbeid mellom Fellesverket, Kirkens Bymisjon, iSarpsborg og Wittario, og ble sponset av Sarpsborg kommune.
Bli kjent med ungdomstilbudene
– Målet med dagen er å skape en hyggelig, men også lærerik aktivitet for ungdom, der vi setter søkelyset på psykisk helse og informerer om de ulike tilbudene de kan benytte seg av, forteller Hanne Rosbach, gruppeleder ved Fellesverket.
Med mobilappen Wittario navigerte elevene seg gjennom flere poster i byen, og dagen ble avsluttet med mat på Fellesverket.
artikkelen fortsetter under bildet
Elevenes tanker om dagen
Blant elevene SA snakket med, var det en klar enighet om viktigheten av Verdensdagen for psykisk helse.
– Det er viktig å markere slike dager. Mange unge har det vanskelig, og det er fint at psykisk helse blir et tema folk snakker om, fortalte tiendeklassingene fra Kruseløkka ungdomsskole.
Én av fem
Ifølge undersøkelser sier én av fem at de har få eller ingen å henvende seg til i vanskelige tider. Forskning viser også at våre sosiale relasjoner er den viktigste kilden til mening i livet.
– Kanskje noen føler en lettelse når temaet tas opp på dager som denne, og at de ikke føler seg så alene. Det viser at folk bryr seg, og at det er rom for å spørre om hjelp, la tiendeklassingene til.
artikkelen fortsetter under bildet
Gutter må bli flinkere til å snakke om følelser
Elevene påpekte også at mange unge gutter har vanskelig for å snakke om følelsene sine.
artikkelen fortsetter under bildet
– Gutter har en tendens til å holde følelsene for seg selv, kanskje fordi de føler at de må være sterke og maskuline, forklarte de.
Denne holdningen gjør det utfordrende for mange gutter å be om hjelp eller vise sårbarhet.
– Slik bør det ikke være. Det må bli like naturlig for gutter å snakke om følelser som det er for jenter, la de til.
Egen «guttedag» på helsestasjonen gir resultater
Per Vidar Nielsen, psykiatrisk sykepleier ved Helsestasjonen for ungdom, mener det er avgjørende at ungdom kjenner til stedets ulike tilbud.
Et tiltak som har gjort en forskjell, er «guttedagen» på torsdager, som ble innført etter at de ansatte oppdaget at mange gutter vegret seg for å komme inn når venterommet var fullt av jenter.
– Mange syntes det var ubehagelig å gå inn når de bare så jenter der. Etter vi startet guttedagen, har flere gutter turt å møte opp, og nå ser vi også en økning på de vanlige dagene, forteller Nielsen fornøyd.
– Det viser at det er viktig å tilrettelegge, slik at alle føler seg velkomne, avslutter han.
Ikke vær redd for å spørre igjen
Venninnegjengen fra Kruseløkka, bestående av Anniken, Emily, Henriette, Amanda og Kajsa, delte sine tanker om hvordan man best kan støtte noen som har det vanskelig.
– Hva gjør dere hvis dere ser noen som ikke har det bra?
– Det viktigste er å spørre hvordan folk har det. Hvis de sier at alt er bra, men du merker noe annet, er det viktig å spørre igjen. Noen ganger trenger folk å bli spurt mer enn én gang før de tør å åpne seg, forklarte jentene.
De la vekt på at det å vise omsorg og oppmerksomhet kan være avgjørende for dem som sliter.
– Noen ganger kan den lille ekstra støtten være det som trengs for at de skal tørre å dele det de går gjennom, avsluttet de.
artikkelen fortsetter under bildet
Med Verdensdagen for psykisk helse fikk ungdommene i Sarpsborg ikke bare muligheten til å lære mer om tilbudene som finnes, men også en påminnelse om viktigheten av åpenhet og omsorg i møte med psykiske utfordringer.

– Vi må gi ungdommen et bedre alternativ å samles enn Storbyen
Les mer om: artikkelemnene
Kommentarer til denne saken