For kort tid siden ble «Verdensdagen for psykisk helse» markert på skoler, arbeidsplasser, i organisasjoner og gjennom ulike tiltak rundt om i Norge. Til sammen gjaldt det 3.179 arrangementer. Bevisstgjøringen rundt psykikisk helse er viktigere enn noen gang.


Depresjon kan utløses av stressende hendelser som samlivsbrudd, dødsfall i familien eller økonomiske problemer. Den kan også være forårsaket av sosial isolasjon, mangel på venner eller familie i nærheten. En vanskelig barndom kan gjøre deg sårbar for episoder med depresjon.

Folkehelseinstituttet om Psykisk helse

Mange – særlig ungdom – jager etter et perfekt utseende. Med teknologiske nyvinninger er mulighetene nå mye større for å kunne fremstå «perfekt». Sosiale medier, ikke redaktørstyrte, virvler opp mye støv og hodeløse handlinger. I vår moderne verden kan du ofte fortelles at du ikke passer inn. Kravene innen våre tabloide dager skremmer.

De mange spiseforstyrrelser er et tydelig bevis på alt som har gått galt. Det er langt fram å få alle «perfekte». Innen idrett er kravene tilsynelatende strenge. Men mest av alt er det trivsel som etterspørres. Du må være fornøyd med din egen kropp og ditt eget utseende, selv om dette kan sitte langt inne for mange.

I høst setter Norsk Toppfotball og organisasjonen LEVE søkelyset på selvmord og hvordan det kan forebygges. Fotballmiljøene mobiliserer: De har ingen å miste, verken supportere, trenere eller spillere.

Flere fotballspillere og trenere har tatt livet sitt. Mest kjent er trolig spilleren Arild Berg fra Bodø Glimt og treneren Knut Torbjørn Eggen fra Moss/Fredrikstad. Men også utøvere innen kombinert, langrenn og orientering har tatt sitt eget liv.

Folkehelseinstituttet om selvmord

Totalt har 1 av 20 har hatt selvmordstanker gjennom livet.

Norsk Toppfotball og organisasjonen LEVE har derfor laget en kampanje som setter søkelyset på selvmord og hvordan det kan forebygges. Å bry seg og spørre hvordan kompisen din har det. Vi er alle i samfunnet i førstelinjen i kampen mot selvmord.

Idrettsutøvere i alle idretter kjenner ofte prestasjonsangst. Da er det lett å få ødeleggende tanker.

Det er normalt å være trist fra tid til annen, men når du er deprimert, varer det lave stemningsleiet mye lenger og påvirker søvn, relasjoner til andre, jobb og appetitt. En depresjon er sjelden noe du med letthet kommer deg ut av, og mange trenger profesjonell hjelp.

Det finnes ulike typer depresjoner. Svært alvorlig er depressive episoder og tilbakevendende, depressive hendelser.

Alvorlig deprimerte opplever ofte at de ikke er i stand til å håndtere hverdagene. Hvis du er deprimert, har du hatt flere plager de siste to ukene:

  • Manglende matlyst eller økt appetitt.
  • Lite energi.
  • Lav selvfølelse eller grunnløs skyldfølelse.
  • Veldig rastløs eller at alt går sakte.
  • Vansker med å tenke og konsentrere seg.
  • Selvmordstanker.

En verdensdag for psykisk helse skal løfte fram disse utfordringene – og svare opp med anbefalte og gode råd.

Drammenseren Rolf Arne Fjelltoft fra Konnerud har skrevet boken «Labyrintens hemmeligheter», om «Truls» som med sine psykiske utfordringer ikke orker å møte mennesker. Og derfor ikke orker å gå i butikken.

«Truls hadde ingen god barndom. Bedre ble det ikke da foreldrene omkom i en ulykke da Truls var ung. Ensomhet angst og utrygghet preget dagene hans. Dagslyset var skremmende og han ble etter hvert en nattevandrer. Turene gikk ofte til Gulskogen gård og labyrinten der. Men en natt skjedde det noe overraskende. Dette forandret hans liv».

Truls lurer seg derfor ut om natten for å treffe et annet mennesker med de samme utfordringene. En tankevekkende og sterk skildring av de vanskelighetene mange av oss møter.

Som det heter avslutningsvis fra kvinnen som møtte Truls i mørket på Gulskogen gård: «Takk for at du satte ord på ensomhetenes utfordringer».

«Verdensdagen for psykisk helse» markeres verden over, i mer enn 150 land. I år ble dagen markert for 32. gang.

Nyheter fra dt.no