Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Den 10. oktober, Verdensdagen for psykisk helse, arrangerte Lier Venstre i samarbeid med Lier bibliotek en markering for denne dagen på Lier bibliotek, med fokus på kommunikasjon og samtale som årets tema. Flere dyktige personer på regionalt og kommunalt nivå, som ombudet for barn og unge, Helsestasjonen, Barneverntjenesten, Mental helse, samt daglig utøvere og frivillige, var samlet for å gi råd og innsikt om hvordan man kan ivareta psykisk helse og skape gode samtaler. Det er viktig å koordinere og legge til rette for utveksling mellom viktige aktører som jobber i samme retning, og derfor kan slike markeringer være nyttige og gunstige for samhandling og eventuelt samarbeid for å optimalisere tilbudet til innbyggerne.
På individnivå kan det å ha en samtale virke enkelt, spesielt med familie og nære relasjoner, men hva gjør en samtale mislykket? Har du vært i en situasjon hvor du fikk råd eller kommentarer om livet ditt fra noen uten at du hadde bedt om det? Har du blitt dømt av noen for hvordan du er eller lever livet ditt, gjennom en «vennlig» eller «vanlig» samtale? Spørsmål som evaluerer og verdsetter den andre personens liv, eller temaer som vedkommende selv ikke ønsker å snakke om dem. Ensomhet og utenforskap kan også oppstå gjennom en samtale når man ikke aksepterer den andre for den de er, eller når det ikke finnes et trygt rom for å være seg selv mens samtalen foregår.
Men saken er dypere enn dette. Det er viktig å ha gode samtaler med andre, men har vi gode samtaler med oss selv først? Når vi snakker med oss selv, er vi snille eller sinte? Er vi positive eller negative? Medfølende eller dømmende? Tar vi oss tid til å tenke på oss selv, hva vi har, hva vi kan, og hvordan vi strever? Fortjener vi også å være takknemlige for oss selv? Måten vi snakker med oss selv på, kan i stor grad avsløre hvordan vi snakker med andre, og omvendt.
Verdensdagen for psykisk helse er en god anledning til å reflektere over hvordan vi lever livene våre i en tid med høyt tempo, og kanskje bremse litt opp for å puste og nyte de små, fine øyeblikkene rundt oss – enten gjennom en indre eller ytre samtale.
Les mer om: artikkelemnene