Psykisk helse og muskel-/skjelettlidelser er hyppigste årsak til sykefravær i Norge. Norge topper listen for sykefravær i Europa.

Som fysioterapeut ser jeg at mange psykiske og eksistensielle problemer er forkledd som smerter i muskler og ledd, dvs. at det sannsynligvis er en stor andel av det som blir diagnostisert med smertetilstander egentlig burde ha vært flyttet over til «psykisk-helse-potten», men det er mindre stigma i å ha ei vond skulder, enn å ha angst, depresjon eller rusproblemer.

I Ålesund jobbes det med å øke kapasiteten innen fysioterapi, som er veldig bra, men jeg tror også at ved å senke terskel og tabunivå innen psykiske lidelser, så vil enda flere få den hjelpa de egentlig trenger. Da må det også finnes gode behandlingstilbud.

Et kommunalt tiltak som bidrar til dette, er Rask psykisk helsehjelp (RPH). Dette er et gratis lavterskel-behandlingstilbud hvor du selv kan bestille time når du kjenner på lette til moderate vansker med angst, depresjon, stress, utbrenthet og søvnvansker.

Det gjelder svært mange av oss i løpet av livet.

RPH har ingen ventelister og en trenger ingen henvisning. 88 prosent av de som får et tilbud her opplever bedring av sine vansker.

Ca 450 mennesker tar kontakt med RPH i løpet av et år. Mange av disse er sykmeldte. Av disse går ca. 65 prosent tilbake i jobb. RPH har 3,4 årsverk. Dette er god samfunnsøkonomi.

Det er også verdt å merke seg at 19 prosent av de som hadde oppfølging av RPH 2023 var ansatte i Ålesund kommune. Et viktig tiltak i kommunens innsparingsplan har vært å redusere sykefravær hos ansatte. I budsjettet for 2024, ble det estimert at redusert sykefravær skulle gi en total besparelse på 20 millioner i budsjettsammenheng. Hvis jeg ikke tar feil, viser vel de siste tallene at sykefraværet har gått opp, så langt i 2024.

For å sette dette i perspektiv:

50 ansatte som er sykemeldte i Ålesund kommune med en snittlønn på 600.000 og et sykefravær på 3 måneder utgjør en totalkostnad på rundt 7,5 millioner. Ved tiltak som RPH tilbyr i sine tjenester kan med stor sannsynlighet dette sykefraværet forebygges eller reduseres.

Dette tilsier at de bare gjennom den jobben de gjør for å få kommunalt ansatte tilbake på jobb, med god margin har forsvart driftskostnadene i teamet. Ansatte i kommunen utgjør bare 20 prosent av den gruppen som mottar RPH sine tjenester, og omfanget i innsparte utgifter for sykefravær er betydelig større dersom man ser på det samla næringslivet i hele Ålesund kommune.

RPH har også mottatt henvendelse fra virksomhetsledere i kommunen. De ønsker et samarbeid for å kunne tilby kurs for sine ansatte, for å forebygge sykefravær i en krevende arbeidshverdag. RPH har vært positive til dette, men pga. kuttforslagene i det nye budsjettet, er dette avlyst.

Har Ålesund kommune virkelig råd til å legge ned dette tilbudet?