Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Hva er det som får deg til å stå opp om morgenen? Hva er det som gjør at du kommer deg ut av senga og gleder deg til å begynne dagen?
Det finnes mange som ikke har gode svar på disse spørsmålene. Mange lever livet i et mørke der man ikke finner noen grunn til å komme seg opp av senga og begynne dagen.
I høst ønsker Norges Bygdeungdomslag å fokusere litt ekstra på psykisk helse i et håp om at dette kan være et lite lys i en mørkere tid.
Høstens aksjonsuke i Norges Bygdeungdomslag, fra 25. oktober til 3. november, omhandler psykisk helse og hvor viktig det er å snakke med hverandre om små og store ting.
Tematikken er utrolig viktig, og vektlegging av det nå er for å minne om hvor viktig det er at vi alle har et konstant fokus på det.
Mange lever livet i et mørke der man ikke finner noen grunn til å komme seg opp av senga og begynne dagen
Køene for psykisk helsehjelp blir ikke akkurat kortere når man bor på bygda
Psykisk helse er et tema som omhandler absolutt alle. Vi har alle en psykisk helse, og den er like viktig som vår fysiske helse. Hver enkelt av oss har et unikt forhold til følelser, tanker og psyke.
Noen mennesker har god kontakt med, og forståelse av, sin psykiske helse, mens veldig mange har ikke det. Altfor mange sliter i stillhet med psykisk uhelse – et område som har vært, og er fortsatt, et tabubelagt tema i samfunnet.
Selvsagt har dette stått overfor en enorm og omfattende endring i positiv retning. Flere klarer, tør og vil snakke om problemer og vanskelige følelser. Som storsamfunn har det blitt mer rom for åpenhet.
Samtidig er det fortsatt altfor mange som har det tungt og vanskelig, uten at de tør å åpne opp og snakke om det. Det verst tenkelige utfallet er selvmord, noe som dessverre altfor mange med psykiske plager velger som sin vei ut.
I statistikk fra Folkehelseinstituttet kommer dette tydelig fram: den mest utsatte aldersgruppen mellom 20–30 år, og to av tre er menn.
Medlemmene i organisasjonen vår befinner seg i nettopp den mest utsatte aldersgruppen, og vi ønsker derfor å legge ekstra fokus på tematikken. Det kan gjelde hvem som helst!
Altfor mange sliter i stillhet

Anna har opplevd hva skolenedleggelser kan føre til – i dag deltar hun på demonstrasjon.
I Norges Bygdeungdomslag liker vi å kalle oss Norges største og beste vennegjeng. Vi er rundt 7000 ungdommer og unge voksen som er opptatt av å ha det bra sammen.
Vi kommer stort sett fra små bygdesamfunn der alle kjenner alle – noe som kan være både bra og vanskelig på samme tid.
Det fremstår nok som en risiko å skulle være åpen om at man sliter, når man vet at det er noe hele bygda kan få vite om. Ikke fordi folk er kjipe mot en om de vet at vedkommende sliter, men fordi det er så personlig og gjerne veldig vanskelig å sette ord på.
På samme tid er det bedre at «alle vet» enn at vi mister venner, bekjente og medlemmer. Vi påstår ikke at den psykiske helsen til folk flest er dårlig, men psykisk uhelse er noe som gradvis blir verre.
Vi har nettverk i Norge som skal fange opp de som sliter psykisk, men har det ikke da allerede gått for langt?
Vår førsteinstanse for å fange opp psykiske problemer er hverandre, og det er nettopp derfor telefonsamtalen, den meldingen, eller den snappen er så viktig.
...har det ikke da allerede gått for langt?

Psykisk helsehjelp til flere – uten ekstra ressurser
Om dette skal fungere er det viktig at vi lytter til hverandre og ikke prøver å rosemale situasjonen. Responsen «ikke bra» føles sjelden som et akseptert svar på spørsmålet «hvordan går det med deg» – en typisk åpningsreplikk i dagens samfunn, der vi forventer et svar og ingenting annet enn det svaret er akseptert.
Tenk deg hvor vanskelig det må være å svare ærlig på det spørsmålet? Er ikke det minste vi kan gjøre å stille opp for den personen? Å snakke om det som gjør at du føler deg svak, er det sterkeste du kan gjøre.
Oppland Bygdeungdomslag mener at å ta samtalen, stille de vanskelige spørsmålene, og å ikke gi opp når man merker at det er ting som plager folk rundt seg, er viktig.
Vanskelige tanker og vonde følelser blir ofte lettere å stå i når menneskene rundt deg også vet. Vi må bli flinkere på å se og høre hverandre, både venner og ukjente – så la oss snakke om det!

Om skolenedleggelser: Frykter flere selvmord blant unge

En av tre ungdommer er utsatt for seksuell trakassering
Les mer om: artikkelemnene
Kommentarer til denne saken