Døgnplasser i rusbehandling og psykisk helsevern kuttes. Kommunen vår foreslår kutt i budsjettet for tjenester innen psykisk helse og rus. Hva er det som skjer?

Psykisk helse- og rustjenestene i Trondheim har i årevis drevet sine tilbud betraktelig billigere enn sammenlignbare kommuner. Faktisk cirka 37 prosent billigere ved siste oppsummering (2023, ASSS-kommunene). Likevel er det gjort mye godt arbeid, samtidig som det er påpekt behov for utfyllende tilbud for å kunne drive bra og recoverybasert. Under pandemien førte det gode samarbeidet i tjenestene til at vi mistet færre innbyggere enn i andre sammenlignbare kommuner, og Trondheim ble trukket fram som et godt eksempel på hvordan utfordringene kunne løses. I regjeringas ferske forebyggings- og behandlingsreform for rusfeltet trekkes også Trondheim fram, med Brygga (som driver med arbeidsretta rusbehandling) som eksempel på positive erfaringer med å bistå folk i retning ordinært arbeid.

Selv om vi har noen hull i tjenesterekka som gjerne skulle vært fylt, har vi tjenester for de fleste. Om du sliter psykisk, om du er inne i tung avhengighet, om du står i endringsprosesser, om du er på vei ut i arbeid og om du er på vei videre og ut i resten av livet. Tjenestene drives i samarbeid med både ideelle, frivillige, næringsliv og pårørende, og brukerne er med og utvikler dem sammen med de ansatte.

Likevel legges det fram et budsjettforslag der det kuttes. Det kuttes til treffstedene, det kuttes kraftig til Brygga, og tjenestene skal endre sin organisering og tilpasse seg til et redusert budsjett, uten noen nærmere beskrivelse av hvordan. Et felt som har jobba kontinuerlig med utvikling, tilpasning og brukernært, får et trøkk som blir hardt å forholde seg til. Ja, kanskje umulig? Dedikerte og dyktige ansatte som i stor grad jobber med liv og død, får innsnevra rammebetingelser og arbeidsforhold. Dette bekymrer.

Mest av alt bekymrer det at vi risikerer å miste folk vi trenger. Vi trenger dem i familiene, i venneflokken, og som kolleger og framtidige kolleger på arbeidsplassene. Vi blir stadig flere eldre, og færre barn kommer til. Alle krefter trengs. Og da trenger vi gode og robuste tjenester med dedikerte medarbeidere som sammen med brukerne finner veien videre i livet. Med det budsjettet som nå er lagt fram, blir veiene smalere. Resultatet blir at det står om helsa og livet til folk vi trenger i samfunnet vårt.

Hva mener du? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no eller delta i debatten i kommentarfeltet nederst – og husk fullt navn!