I Bærum snakkes det om laget rundt barn og unge, de tjenestene, kompetansen og personene som bidrar på tvers av velferdsfeltet for å sikre gode oppvekstvilkår.

Laget står nå overfor en betydelig uttynning. Kommende budsjettforslag innebærer kutt i en rekke tilbud, herunder Psykisk helsetjenester til barn og unge.

Underlagt denne tjenesten er også kommunens Fact ung-team (Fact = Flexible Assertive Community Treatment). Et samarbeidsprosjekt mellom Bup (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) og kommune som gir tverrfaglig oppsøkende behandling til ungdom i alderen 12–25 år der det er alvorlig bekymring for psykisk helse, rus og kriminalitet.

Vi skal fange opp ungdom med funksjonsfall på flere arenaer, som opplever manglende mestring og sosial tilhørighet, og som andre tjenester ikke når.

Vanskene rammer ikke bare ungdommen selv, men familien som helhet, og kan medføre betydelige samfunnskostnader.

Fact ung er et tilsvar på offentlige utredninger og tilsyn som viser at ungdom med sammensatte vansker er i behov av mer fleksibel, langvarig og koordinert behandling.

Teamet erfarer at det å skape trygge relasjoner og være der over tid og i sårbare overganger har effekt.

Vi tar utgangspunkt i ungdommens egne ønsker, ressurser og mål. Teamet samarbeider tett med familie, skole, øvrig tjenestetilbud og koordinerer oppfølgingen.

Fact ung Bærum så dagens lys i 2022 etter en felles erkjennelse av at det ordinære hjelpeapparatet ikke klarer å gi god nok hjelp til ungdom med komplekse vansker. Prosjektet har formål om overgang til ordinær drift fra 2026.

Teamet består av ansatte fra kommunen og spesialisthelsetjenesten og er dimensjonert til å kunne nå halvparten av beregnet målgruppe.

Tilstrekkelige ressurser fra begge nivåer er en forutsetning for å lykkes. Kutt i ressurser vil redusere kapasitet og vanskeliggjøre videre drift.

Det vil være i direkte motstrid til helsepolitisk satsing om styrking av samarbeid mellom kommune og spesialisthelsetjeneste i oppfølging ungdom med sammensatte behov.

Nasjonal helse- og samhandlingsplan (2024–2027) og Opptrappingsplan for psykisk helse (2023–2033) trekker begge frem Fact ung-modellen som en ønsket videreføring.

Det er store mørketall og økende antall unge med høyt skolefravær. Noe som igjen skaper utenforskap og psykisk uhelse.

Kutt i kommunale midler vil komme i konflikt med kommunens egen satsing på å redusere og forebygge ungt utenforskap og minske frafall i skole samt styrke ambulante tilbud og forbedre tverrfaglig innsats.

60 prosent av ungdommene som har mottatt oppfølging fra teamet, har hatt økning i skolenærvær etter langvarig fravær, i tillegg til økt deltagelse i meningsfull aktivitet som arbeid, fritidsaktiviteter og etablering av sosiale relasjoner.

Vi ser vi ikke bare et stort behov for vår tjeneste, vi ser også at hjelpen vi gir, skaper positiv bevegelse i saker som har vært fastlåst over tid, og bidrar til å gi håp og mestringsopplevelse samt styrket samarbeid på tvers av organisasjoner.

Det oppleves meningsfylt å få lov å jobbe med ungdommer på den måten Fact ung har mulighet til. Vi håper vi får fortsette!

Les også

Sats på forebyggende helsearbeid blant barn og ungdom