Møtet med videregående skole kan by på både gleder og utfordringer for elevene. Noen får venner for livet. Andre strever med å finne sin plass.

Elektrofag på Vest-Lofoten videregående har opplevd en svært god søkning de senere årene. I år er det to klasser på VG1 med til sammen 30 elever.

For tredje år på rad har faglærer Robin Hansen tatt initiativ til en elev- og foreldrekveld på skolen.

– Målet er å skape gode relasjoner mellom foreldre, skole og elev. Det skjer mye blant elevene, både på skolen og i fritiden. Noen av utfordringene er bruk av rusmidler, andre utfordringer er knyttet til mobbing, ekskludering, forhold i hjemmet eller faglige utfordringer, sier Hansen.

Målet med kvelden er å skape en arena for fellesskap og gode relasjoner mellom foreldre, elever og skole.

Robin Hansen tror det er viktig å møtes og snakke åpent om det som er utfordrende, og hvilke muligheter som finnes.

– Før var rus tabubelagt. Man risikerte anmeldelse hvis man kontaktet politiet. Slik er det ikke lenger. Nå legges det heller opp til gode samtaler for å hjelpe de unge til å ta riktige valg. Og går foreldre, skoler og elever i lag, er det flere øyne som ser og kan hjelpe til ved behov, sier han.

Forebyggende tiltak

Årets elev- og foreldrekveld arrangeres 5. desember. Tidspunktet på året er ikke tilfeldig: For de fleste av oss er desember en måned med lys, glede og forventning. Men for de som sliter fra før, kan desember by på ekstra utfordringer, både knyttet til rus og forverring av psykiske lidelser i mørketid og feriestengte tilbud.

Både helsetjenesten på skolen og kommunens rus- og psykiatritjeneste vil delta.

– Ungdomstiden kan være tøff, med mobbing og ekskludering. Andre opplever problemer med å mestre hverdagen. Noen har større utfordringer enn andre, og da er det viktig at de blir sett og får hjelp så vi kan forebygge at de havner utenfor arbeidslivet. På møtet blir det informert om hjelpetilbudene som finnes, sier Hansen.

Har fått gode tilbakemeldinger

Han understreker at ikke problemet med rus og psykiske lidelser er større på elektrofag enn andre steder.

– Det dreier seg ikke bare om våre elever og familiene deres. Dette er noe som gjelder alle, sier han.

Robin Hansen tar for tiden mastergrad i spesialpedagogikk på siden av jobben som lærer. Studiet berører mange temaer, blant annet psykisk helse.

– Det er et viktig tema som har stor betydning for mange. Det er mye diskutert, og er en utfordring landet over, sier han, og viser til tall fra Statistisk sentralbyrå på økning i antall unge og uføretrygdede, og økte utfordringer til psykisk helse.

– Målet mitt er å prøve og forebygge på en best mulig måte. Vi arrangerer elev- og foreldrekvelden for elektrofag i første omgang fordi det er disse elevene jeg har mest kontakt med, sier han.

Han forteller at erfaringene fra foregående år har vært god.

– Vi får mange positive tilbakemeldinger fra både foreldre og elever. Hadde tilbakemeldingene vært lunkne, hadde vi ikke fortsatt å arrangere dette, sier han.

Får demonstrere kunnskapen

Det er imidlertid ikke bare utfordringer som står på programmet for kvelden. Elevene skal også få vise fram et prosjekt som de har jobbet med de siste ukene.

– Da får elevene stå i sentrum, og vise hva de kan. De har vist en veldig stor framgang siden de startet, og jeg er imponert over hvor fort de "tar" ting – når de får tillit og oppgaver som de liker, sier han.

Noen har med seg foreldre, andre har med besteforeldre, tanter eller onkler.

– Det er en anledning for elevene til å vise fram hva de kan og har lært i høst, og jeg tror det blir en fin overraskelse for de som kommer, sier han.