Mener de har funnet løsningen: – Snakker om det hver dag

En av tre bedrifter er usikre på hvordan takle psykisk uhelse blant ansatte, viser ny undersøkelse. På byggeplassen i Oslo mener de å ha funnet løsningen.

KOLLEGAER: Tømrere Eddie Linder (t.v) og Peter Svensson (t.h) jobber sammen i Backe. Begge mener gode samtaler med kollegaer bidrar positivt til arbeidsmiljøet. Foto: Goran Jorganovich  / TV 2
KOLLEGAER: Tømrere Eddie Linder (t.v) og Peter Svensson (t.h) jobber sammen i Backe. Begge mener gode samtaler med kollegaer bidrar positivt til arbeidsmiljøet. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Pass på hodet!

Mellom planker og utstyr viser tømrer Peter Svensson vei inne på byggeplassen som pleier å være Lilleborg skole i Oslo. 

Sammen med kollega Eddie Linder jobber han med totalrenovering av bygget fra 1898. Etter planen skal skolen stå ferdig om to år. 

Svensson og Linder er ansatt i entreprenørselskapet Backe. 

De to tømrerne elsker arbeidsplassen sin.

– Det er som en herlig liten familie. Det er derfor jeg har vært her i 24 år også, forteller Svensson. 

BYGGEPLASS: Inne på Lilleborg skole jobber Linder og Svensson med forskjellige oppdrag i restaureringen av bygget. Foto: Goran Jorganovich  / TV 2
BYGGEPLASS: Inne på Lilleborg skole jobber Linder og Svensson med forskjellige oppdrag i restaureringen av bygget. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

I år har partene i arbeidslivet forhandlet om ny Inkluderende Arbeidslivsavtale, men tidligere i desember brøt LO forhandlingene fordi de mente kravet om å frede sykelønnsordningen ikke ble møtt.

Samtidig har sykefraværet nådd toppnivå i Norge det siste året og ligger like høyt som under svineinfluensaen i 2009. 

Størst økning er knyttet til psykisk helse.

– Trenger folk som trives

Tall TV 2 har fått tilgang til fra Nav viser at området det er størst økning i sykmeldinger i byggenæringen i dag er knyttet til psykiske lidelser.

Fra 2023 til 2024 var økningen 15,5 prosent. 

Etter to tiår i byggebransjen mener Svensson at de ansatte og lederne hos Backe kan ha løst en stor utfordring. 

GAMMELT BYGG: Panelet i bygget til Lilleborg skole er vernet og må tas vare på til senere. Peter Svensson jobber forsiktig for å ta vare på mest mulig. Foto: Goran Jorganovich  / TV 2
GAMMELT BYGG: Panelet i bygget til Lilleborg skole er vernet og må tas vare på til senere. Peter Svensson jobber forsiktig for å ta vare på mest mulig. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– For at man skal fungere på jobben, er det viktig at man prater med andre, hører om hvordan de har det. Og for at jeg skal trives, trenger jeg folk som trives og har det bra på jobb også. 

– Hvor mye snakker dere om sånne ting her på arbeidsplassen? 

 – Hver dag, det har vi gjort i mange år. Det som går igjen for å lykkes er at alle må forstå hva slags strategi vi har her. Vi føler at det ikke er langt fra de som jobber her til de som er på toppen i bedriften, forteller Svensson. 

– Den kulturen kan man ikke kjøpe, så den må man jo jobbe for, legger Linder til. 

Foreslår grep 

I en fersk undersøkelse gjort blant NHOs medlemsbedrifter, kommer det frem at hele 43 prosent av medlemsbedriftene i byggenæringen oppgir at de ikke er sikre på hvordan følge opp ansatte som sliter med psykisk uhelse.

Det tar direktør for Bærekraft i entreprenørfirmaet Backe på alvor. 

LEDER: Tor Ivar Myhre, Direktør for bærekraft i Backe, mener flate strukturer er nøkkelen til et godt arbeidsmiljø. Foto: Goran Jorganovich  / TV 2
LEDER: Tor Ivar Myhre, Direktør for bærekraft i Backe, mener flate strukturer er nøkkelen til et godt arbeidsmiljø. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Etter å ha jobbet her i 25 år kjenner jeg på at vi tradisjonelt har hatt godt begrepsapparat for knekte fingre og en sliten skulder. Nå må vi utarbeide et begrepsapparat for det som skjer i hodene våre, sier Tor Ivar Myhre. 

Han mener vernerunden på arbeidsplassen også burde inneholde sjekk av trivsel og arbeidsmiljø. 

– Det burde blir en del av helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet, på lik måte med det å forebygge og unngå ulykker. 

FELLESSKAP: Foto: Goran Jorganovich  / TV 2
FELLESSKAP: Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Et av tiltakene for å greie dette er å legge til rette for flate strukturer mellom ledere og ansatte. 

– Vi må ikke undervurdere at det for mange kan være krevende å ta opp temaer knyttet til psykisk uhelse. Nettopp derfor tror vi at det er avgjørende at vi også trener ledere. At vi trener ledere i kommunikasjon, dialog, håndtering av dilemmaer og vanskelige problemstillinger, sier Myhre. 

En av tre sliter 

Sykefraværstallene som kom i november viser at en av de største årsakene til økning i sykefraværet i Norge generelt, er knytte til lettere psykiske lidelser. 

NHOs medlemsundersøkelse viser at en av tre bedrifter er usikre på hvordan de skal følge opp ansatte med psykisk uhelse.

NHO: Direktør for Arbeidsliv i NHO, Nina Melsom anerkjenner at arbeidsgivere har et stort ansvar knyttet til psykisk helse på arbeidsplassen. Foto: Goran Jorganovich  / TV 2
NHO: Direktør for Arbeidsliv i NHO, Nina Melsom anerkjenner at arbeidsgivere har et stort ansvar knyttet til psykisk helse på arbeidsplassen. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Vår medlemsundersøkelse viser at mange bedrifter syns det er vanskelig å vite hvordan man kan ta opp psykisk helse på en god måte, hvor du opplever at du hjelper og ikke gjør det vanskeligere for den ansatte. Nettopp derfor mener vi det er viktig å trene på det, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom. 

I samarbeid med Psykologforeningen og Mental Helse har NHO utarbeidet fem råd til bedrifter for å håndtere psykisk helse på arbeidsplassen. 

– Det å jobbe med arbeidsmiljø har betydning. Vi vet at en tredjedel av sykefraværet er arbeidsrelatert. Det har arbeidsgiver direkte ansvar for, og da må man jobbe forebyggende.

Fem råd til bedrifter:

  1. 1. Inviter til samtale. Sett av tilstrekkelig tid, ha skjermede omgivelser, og vær tydelig på at du ønsker å støtte den ansatte.
  2. 2. Lytt fordomsfritt. Vær nysgjerrig på medarbeideres beskrivelse av sin situasjon.
  3. 3. Spør, ikke grav. Spør om hvordan den ansatte har det, og hvordan helseplagene påvirker arbeidet. Ikke grav i årsaksforhold og symptomer.
  4. 4. Se muligheter. Undersøk hvordan den ansatte kan fortsette å jobbe helt eller delvis. Snakk sammen om oppgaver, tilpasninger og muligheter.
  5. 5. Avklar forventninger. Still krav som er mulig å innfri for den ansatte med psykisk uhelse.

NHO, Pyskologforeningen og Mental Helse

– Må gi mestring 

Rundt et møtebord på brakkene ved Lilleborg skole sitter Psykologforeningen, Mental Helse og NHO.

De håper de felles rådene til arbeidsplasser rundt om i landet vil endre måten vi snakker om psykisk helse på. 

– Vi vet at arbeidsdeltakelse er helsebringende for de aller fleste som har psykiske helseutfordringer; samtidig er det en del som får berøringsangst i møte med psykisk helse, sier president i Psykologforeningen Håkon Kongsrud Skard.

Han håper de fem rådene gjør at det blir lettere for arbeidsgivere og ledere å starte en samtale. 

FEM RÅD: Landsleder for Mental Helse, Ole-Marius Johnsen ( t.v), President i Psykologforeningen Håkon Kongsrud Skard og Direktør for Arbeidsliv i NHO, Nina Melsom. Foto: Goran Jorganovich  / TV 2
FEM RÅD: Landsleder for Mental Helse, Ole-Marius Johnsen ( t.v), President i Psykologforeningen Håkon Kongsrud Skard og Direktør for Arbeidsliv i NHO, Nina Melsom. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Oppfatningen om at det er vanskeligere å tilrettelegge på jobben knyttet til psykisk uhelse enn for eksempel en brukket albue, er jeg uenig i, sier han og legger til: 

– Man må være nødt til å klare å ha en åpen og god samtale med en ansatt rundt hvilke oppgaver som faktisk gir mestring og glede i arbeidshverdagen.

Landsleder for Mental Helse, Ole-Marius Johnsen, mener det er avgjørende å gi bedrifter verktøy for å lykkes i håndteringen av psykiske utfordringer på arbeidsplassen. 

– Livet består jo av opp- og nedturer, så hvis en arbeidsgiver kan være der, samfunnet kan være der, vi som mennesker kan være en støtte og gi verktøyene til å komme seg gjennom og komme videre, så tenker jeg at man kan komme langt med å ta det opp på jobben.