( Sarpsborg Arbeiderblad): – 2 av 3 pasienter tilfredsstilte ikke lenger diagnosekriterier til PTSD etter åtte dagers intensiv traumebehandling, forteller Solveig Meistad, psykologspesialist og leder av traumeteamet ved
Ifølge Sykehuset Østfold har DPS Sarpsborg poliklinikk siden 2023 tilbudt pasienter med kompleks PTSD (post-traumatisk stresslidelse) denne intensive behandlingen fire ganger i året. Evaluering fra første år viser stor tilfriskningsrate.
Hva er PTSD?
- Enkeltstående overveldende livshendelser kan gi mennesker PTSD, mens personer som har opplevd gjentagende krenkelser (ofte seksuelle overgrep, vold, omsorgssvikt eller krig), kan utvikle kompleks PTSD der det i tillegg til klassiske PTSD-symptomer som gjenopplevelser, unngåelse og en følelse av overhengende fare, også utvikles vansker med følelsesregulering, relasjonelle vansker og negativt selvbilde.
- Mennesker med PTSD, gjenopplever disse hendelsene igjen og igjen, og blir ikke ferdig med og fri fra dem. Kroppen er konstant på vakt, en bruker mye tid på å skanne omgivelsene for fare, unngå egne minner om de vonde hendelsene og alt som likner på tidligere traumeerfaringer.
Kilde: Sykehuset Østfold
– Dette er en relativt ny måte å behandle mennesker med alvorlige traumesymptomer på, både nasjonalt og internasjonalt. Sykehuset Østfold har kommet tidlig i gang. Både Moss DPS og Sarpsborg DPS tilbyr denne behandlingen nå. Sarpsborg har til nå gjennomført intensiv traumebehandling , sju ganger, forteller leder av traumeteamet ved DPS Sarpsborg, Solveig Meistad.
Ville motbevise konsensus
For ti år siden var
Traumepoliklinikken ved Nidaros DPS i Trondheim var den første som begynte med intensiv traumebehandling i Norge. I juni 2022 hospiterte Solveig Meistad på Nidaros DPS juni 2022, noe hun ble svært inspirert av.
– Etter hospiteringsoppholdet mitt i Trondheim, ble vi enige om å prøve ut denne behandlingsformen også ved Sarpsborg DPS. Høsten 2022 gjennomførte vi vårt første forsøk med intensiv traumebehandling. Både pasienter og behandlere var veldig fornøyde, og fra august 2023 har vi implementert dette som en del av vårt faste behandlingsopplegg, forteller hun til Sykehuset Østfolds nettsider.
Det som er nytt med denne formen for traumebearbeiding, er at den gis intensivt over en kort tidsperiode, forteller hun.

Legger tilbake penger til Mossehjelpa
Krevende behandlingsform
– Behandlingen foregår over åtte dager og består av 16 individuelle behandlingstimer, i tillegg til fysisk aktivitet og informasjon i gruppe. Det at behandlingen er så intensiv, har flere fordeler, sier Meistad.
Hun forteller at pasientene som blir med på behandlingen først har vært gjennom grundig utredning og kartlegging av hva de har behov for å arbeide med. Så gis de et tilbud om å bli med på åtte dagers behandlingsopplegg, og velger selv om de vil takke ja til dette.
artikkelen fortsetter under bildet
– Det andre som er nytt, er at vi kombinerer to ulike evidensbaserte behandlingsformer. Den første er er PE (Prolonged Exposure) som er en kognitiv behandlingsform for PTSD. Den andre er EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing therapy) der det arbeides med integrasjon av hendelser, tanker, følelser og kroppsfornemmelser, sier Solveig Meistad.
DPS Halden-Sarpsborg
- DPS Halden-Sarpsborg holder til ved Haldenklinikken og Sarpsborgklinikken.
- Avdelingen utfører spesialisthelsetjeneste innen psykisk helsevern for befolkningen over 18 år for kommunene Halden, Sarpsborg, Rakkestad og Aremark, inkludert fengsler.
- Døgntilbudet omfatter behandling av spiseforstyrrelser og medikamentfritt behandlingstilbud for voksne i hele fylket.
Kilde: sykehuset-ostfold.no
Meistad legger ikke skjul på at det er en tøff og krevende behandling, men at erfaring viser at pasientene tåler dette selv om det er intensivt.

– Vår hjertesak er at de barna som trenger det, skal få hjelp
For sarpinger og rakstinger
– At så mange som 2/3 av gruppa ikke lenger hadde PTSD etter fullført behandling, er svært gode resultater. Det er også mindre «dropout» fra intensiv traumebehandling enn vanlig fordi vi holder på i en kortere tidsperiode. Det er smertefullt for pasienter å gå inn i sine aller vanskeligste livserfaringer, og mange orker ikke dette dersom det pågår over for lang tid. Vi terapeuter liker også behandlingsformen fordi vi samarbeider om behandling med våre kolleger, vi kan drøfte og dele både det vi mestrer og det vi strever med, slik at vi hjelper hverandre til å bli bedre. Når vi kjenner samme pasient, gir vi hverandre bedre råd som igjen gir bedre behandling, sier Meistad.
For å kunne delta i denne behandlingen, må pasientene være utredet og ha diagnose kompleks PTSD, samt høy grad av symptomtrykk og funksjonssvikt. For Sarpsborg DPS er nedslagsfeltet Sarpsborg og Rakkestad kommuner, opplyser Sykehuset Østfold.
– Terapeutene her på DPS gjør også en vurdering av om den enkelte pasient er på et sted i livet der de er klare for et så intensivt opplegg. Det må passe med resten av livet.
June (35) fant nytt håp på lokalt kurs: – Jeg har levd et liv hvor jeg har vært redd for å gjøre feil
– Hører smertefulle historier daglig
– Deltakerne er på DPS i Sarpsborg fra klokka 09.00 til 14.00 fire dager i uka over to uker, mandag til torsdag i to påfølgende uker. I tillegg til dagbehandlingen, må pasientene jobbe hjemme om ettermiddagene og i helgen. De skal lytte til lydopptak fra PE-timen, samt at de får ulike hjemmeoppgaver der de må eksponere seg for det de trenger å trene på. Det kan være at de pasientene må oppsøke steder eller situasjoner de forbinder med vonde ting eller at de må gjøre ting på en annen måte enn før. De øver på å utfordre angst og på aksept av egne tanker og følelser, forteller Solveig Meistad, som ikke legger skjul på at de gode resultatene DPS Sarpsborg kan vise til gjennom denne intensivbehandlingen gir de ansatte mye tilbake.
– Som terapeut på DPS hører vi daglig smertefulle historier om hva mennesker har opplevd. Dette kan være krevende å stå i også for oss. Det å samarbeide om pasientbehandlingen slik vi gjør under intensivbehandlingen, letter på noe av denne byrden. Når vi ser så store forandringer, nesten fra dag til dag, så gir dette mye også til oss. Å være vitne til at mennesker begynner å mestre ting de ikke tidligere har turt, tåler sin egen historie, slutter å straffe og klandre seg selv, retter ryggen og går videre i livet, er sterkt og meningsfylt å være med på som terapeut og vitne til det som skjer, forteller Meistad.
Nå deler Sykehuset Østfold ut MDMA mot depresjon
Les mer om: artikkelemnene
Kommentarer til denne saken