Psykisk helse blant unge er et tema som blir mer og mer omtalt. Flere ungdommer kommer seg ikke ut i samfunnet på grunn av depresjon, kroppspress og psykiske lidelser. Ofte er dette noe som starter så tidlig som ungdomsskolen. Hvorfor er skolen et problem for så mange?
Økt press for å prestere på skolen er en av flere store årsaker for at unge kan bli deprimerte. Med overgangen fra barneskole til ungdomsskole får man plutselig karakterer «blåst opp i trynet». Det uendelige presset om å prestere bedre og bedre, uten å oppleve mestring, kan være et problem for mange.
Skolen legger opp til et jag om å få gode karakterer. Det gjør at unge mister følelsen av å få til ting. De faller ut av skolen, og senere også ut av samfunnet.
Ifølge Folkehelseinstituttet i 2022 hadde åtte prosent av gutter og 23 prosent av jenter i ungdomsskolen svært høyt nivå av psykiske plager.
Skole burde ikke være det som bryter folk ned. Skolen skal være der og bygge elevene opp og hjelpe dem med å komme seg ut i arbeidslivet, eller generelt hjelpe dem med å gjøre seg klar for verden.
Hjelp oss å bevare rånemiljøet!
Teoretiske valgfag nå!
Når vi ser at partiet Høyre ønsker å kutte sommerferien med to uker, hvilken hensikt har det når vi ser at folk har det vondt på skolen og ikke klarer å komme seg til skolen en gang? Invester heller i ungdommen. Bruk ressursene på skolehelsen, istedenfor å gjøre skoleåret lenger.
Ifølge Utdanningsdirektoratet så har mobbing hatt en økning fra tidligere år og det er mer mobbing i barne- og ungdomsskolen enn på videregående. Barne- og ungdomsskoletiden er en tid hvor man fortsatt utvikles og er veldig sårbar. Mobbing som oppstår så tidlig kan være grunnen til at mange unge i dag ikke fullfører videregående skole.
På videregående viser statistikken at det er mest mobbing på yrkesfag. Hvis man ser på tall fra SSB for gjennomføring av videregående utdanning, ser man at 29,1 prosent på yrkesfag ikke fullfører utdanningen. Jeg tolker dette som at unge i dag ikke takler presset. En stor andel av dem som ikke fullfører videregående kommer seg heller ikke videre ut i samfunnet.
Det er et stort behov for fokus på psykisk helse i skolen. Kanskje er det så viktig at det bør ligge i læreplanmålene. Mange elever kommer seg ikke på skolen og de får ikke den hjelpen de trenger.
Dette tror jeg er grunnen til at skolen er et problem for mange. Vi trenger en bedre ordning i skolen slik at alle faktisk kan fullføre utdanningsløpet sitt.
Er du mellom 15 og 19 år? Meningene dine teller! Del dem med oss: debatt@adresseavisen.no
Les flere innlegg fra Debattklubben her!