Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Nyttår gir oss en mulighet til å reflektere over hva vi kan gjøre for å ruste oss selv og samfunnet vårt for fremtiden. Når vi går inn i 2025, er det klart at vi står overfor noen krevende utfordringer:
Vi lever lenger, men med økt risiko for sykdommer, og det blir færre sykehjemsplasser og stadig strammere budsjetter i kommunene. Derfor er det viktigere enn noen gang å styrke egen helse, slik at vi kan leve gode og selvstendige liv.
Utfordringer i fremtiden – og hvorfor du må handle nå:
1. Vi lever lenger
Gjennomsnittlig levealder i Norge har økt til 84 år for kvinner og 81 år for menn og forventes å stige ytterligere. Selv om dette er en positiv utvikling, er det avgjørende å bruke disse årene i god helse, ellers vil livskvaliteten reduseres.
2. Muskel- og skjelettlidelser og psykiske lidelser øker
Slike sykdommer er nå blant de ledende årsakene til langtidssykefravær i Norge og vil trolig fortsette å øke i fremtiden. Én av tre voksne nordmenn opplever muskel- og skjelettplager hvert år. Fysisk aktivitet er en nøkkel til å forebygge slike tilstander.
3. Flere hjelpetrengende, færre hjelpere
I takt med at eldrebefolkningen øker, blir det færre hender til å yte nødvendig omsorg. Innen 2035 vil én av fem nordmenn være over 70 år, mens antallet helsearbeidere ikke vil holde tritt med behovet.
4. Mangel på sykehjemsplasser
Ettersom presset på helsevesenet øker, blir det færre tilgjengelige ressurser til sykehjem og tilrettelagte boliger. Dette betyr at mange må klare seg hjemme betydelig lenger enn før. Å opprettholde egen mobilitet og selvstendighet blir derfor helt avgjørende.
Hva du kan gjøre – små skritt har stor effekt:
Den gode nyheten er at enkle og regelmessige tiltak kan utgjøre en stor forskjell både for helse og selvstendighet. Forskning viser at fysisk aktive personer lever opptil 5,5-11 år lenger sammenlignet med inaktive. Bare 30 minutter om dagen med moderat aktivitet kan redusere risikoen for hjertesykdom, diabetes og psykiske lidelser betydelig.
- Styrketrening: Anbefalingen er minst to styrkeøkter per uke, hvor du utfordrer store muskelgrupper.
- Balanse: For å forebygge fall, som er en betydelig risiko for eldre, anbefales det minst tre økter med balansetrening per uke.
Beveg deg mer i hverdagen. Du trenger ikke treningssenter for å gjøre en forskjell – små justeringer kan bety mye:
- Ta trappene i stedet for heisen.
- Gå eller sykle korte avstander i stedet for å bruke bil.
- Reis deg opp fra sofaen hver time og gjør et par lette øvelser.
Sosial tilhørighet er helse. Ensomhet kan øke risikoen for tidlig død med 30 prosent. Delta i aktiviteter som gir sosialt fellesskap, enten det er en gågruppe, en hobbyklubb eller frivillig arbeid. Å knytte bånd og holde seg engasjert mentalt og sosialt kan være like viktig som fysisk aktivitet.
Et næringsrikt kosthold bidrar til både fysisk og psykisk helse. Reduser sukker og mettet fett, og fokuser på grønnsaker, bær og fet fisk. Drikk mindre alkohol.
Innen noen måneder med moderat trening vil du merke forbedret balanse, styrke og energi. Samtidig vil helsevesenet merke lettelsen: færre fall, færre sykdommer, mindre behov for medisiner og tjenester.
God helse skaper verdighet. Vi står ved inngangen til tøffe tider, men vi kan selv gjøre mye for å ruste oss for fremtiden. Med små endringer i hverdagen kan du oppnå bedre helse, større selvstendighet og mer glede.
Det er aldri for sent å begynne. Ta vare på deg selv i 2025. Godt nytt år!

70 år? Forbered deg på færre sykehjemsplasser

Nytt år – nye helsemuligheter
Les mer om: artikkelemnene