– Jeg føler at jeg ikke blir verdsatt som person og at jeg ikke tilhører noe sted, sier Axel Holandsjø Følling.
27-åringen er transmann og frykter konsekvensene av de nyeste endringene hos Meta.
I appen «Messenger» kan brukerne velge ulike temaer for hver enkelt samtale. Der kan folk velge temaer som katter, hockey, pride og «Squid Game». Inntil nylig har det også vært mulig å velge trans og ikke-binær som tema.
Nå er de to sistnevnte fjernet.
– Det sender en beskjed om at du ikke finnes lenger, sier seniorrådgiver i Helsingforskomitéen Mina Wikshåland Skouen.
Åpner opp
Endringene i Messenger føyer seg inn i rekken av oppdateringer hos Meta. De dukket opp like før president Donald Trump ble tatt i ed.
Samtidig som Meta-sjef Mark Zuckerberg annonserte at faktasjekkere nå skal fjernes fra plattformene, oppdaterte han retningslinjene for hatefull oppførsel.
– Vi vil tillate mer ytringer ved å oppheve restriksjoner på noen temaer som er en del av den «mainstreame»-samtalen. Og fokusere håndhevelsen på ulovlig og alvorlige brudd, sier Zuckerberg i kunngjøringen.
Nå skal det ikke lenger få konsekvenser dersom brukere sier at skeive har psykiske lidelser.
I retningslinjene står det følgende:
«Vi tillater påstander om psykiske lidelser og abnormiteter når de er basert på kjønn eller seksuell legning, gitt den politiske og religiøse diskursen om transgenderisme og homofili, samt bruk av vanlige ord som ikke er vondt ment, som raring».
God butikk for milliardærene
Donald Trump har gjort en rekke helomvendinger med Joe Bidens politikk.
Noen av endringene rammer LHBT-miljøet i USA hardt. Trump har signert en presidentordre som sier at USA bare vil anerkjenne to kjønn, mann og kvinne.
Meta-sjef Zuckerberg var blant flere tek-milliardærer som var til stede under Trumps innsettelse.
– Zuckerberg har tatt hintet. Trumps mangfold og inkluderings-ordre er også rettet mot private selskaper.
– Trump-administrasjonen utreder nå hvordan private kan påvirkes til å avslutte mangfold og inkluderings-tiltak, sier professor i statsvitenskap og USA-ekspert Hilmar Mjelde.
Meta-sjef Mark Zuckerberg var til stede da president Donald Trump ble tatt i ed.
Foto: SAUL LOEB / AFPFor Meta-sjefen er det god butikk å være inne i varmen med USAs president.
– Det er veldig viktig, for Trump er i ferd med å gjøre presidentembetet nesten keiserlig. Hele det politiske USA er blitt opptatt av å spille på lag med Trump, sier Mjelde.
Hilmar Mjelde er professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet.
Foto: Høgskulen på VestlandetAndre tek-milliardærer som Jeff Bezos og Elon Musk var til stede under innsettelsen. De ønsker å være på det vinnende laget, forklarer Mjelde.
– Alliansen med Trump skyldes det jeg kaller de tre F-ene: frykt, forsoning og forretning. Tech-toppene frykter at Trump vil bruke presidentmakten til å gå etter dem.
Mener det er svært skadelig
For transmann Axel Holandsjø Følling blir politikken til Trump svært personlig.
– Jeg blir rett og slett sliten. Jeg blir lei av samfunnet og gir opp menneskeheten, frem til jeg finner noen gode folk og tviholder på dem.
Han er svært skuffet over endringene til Meta.
– Jeg blir rasende. De går jo bakover i tid, sier han.
Skouen i Helsingforskomitéen mener det vi ser nå, er en politisk retning som forsøker å vende majoriteten mot minoriteten.
Mina Wikshåland Skouen er ansvarlig for likestillings- og ikke-diskrimineringsarbeidet til i den norske Helsingforskomitéen.
Foto: Den norske Helsingforskomité– Hva tror du er årsaken til at Zuckerberg tilsynelatende hiver seg på samme linje som Trump?
– Det er jo en del prominente amerikanere nå som begynner å se virkelige fordeler av å være på Trumps lag. Det er jo én ting.
– Det er en bølge som er fryktelig lett å kaste seg på, hvis man ønsker seg noe. For seg selv eller for bedriften sin. Og selvfølgelig, individuell overbevisning også, sier Skouen.