Vi snakker ofte om hvor viktig det er å styrke jenters psykiske helse, og det er bra. Men hvorfor snakker vi så lite om guttene? Som samfunn har vi fortsatt en forventning om at gutter skal være sterke, tøffe og klare seg selv. Men sannheten er at gutter også sliter — og de får altfor lite støtte.

Psykiske lidelser rammer begge kjønn, men gutter er ofte dårligere til å snakke om følelsene sine. Fra tidlig alder lærer mange gutter at de ikke skal gråte, ikke vise svakhet og at de skal «ta seg sammen». Dette skaper en kultur der de ikke våger å søke hjelp, og konsekvensene er alvorlige. Statistikken viser at langt flere gutter enn jenter tar livet sitt, og mange sliter i stillhet fordi de føler at ingen vil forstå dem.

Vi må bli flinkere til å inkludere gutter i samtalen om psykisk helse

Som en 17 år gammel jente ser jeg hvor mye fokus som settes på psykisk helse blant jenter — det snakkes om kroppspress, sosiale medier og stress. Dette er viktige temaer, men vi må ikke glemme guttene. De møter også forventninger om å prestere, både på skolen, i idretten og sosialt. De har like mye behov for å bli sett, hørt og tatt på alvor.

Anna-Cecilie Johnsen Foto: Privat

Mange gutter sliter med å finne noen å snakke med. De vet kanskje ikke hvem de kan gå til eller føler seg ukomfortable med å åpne seg. Vi trenger derfor lavterskeltilbud og arenaer der gutter kan føle seg trygge nok til å uttrykke det de føler.

Skolen burde ha mer fokus på psykisk helse for alle, ikke bare gjennom korte kampanjer, men som en integrert del av undervisningen. Lærere, foreldre og venner må alle bidra til å skape et miljø der det er naturlig å snakke om vanskelige ting. Vi må også jobbe for å endre de holdningene som gjør det vanskelig for gutter å være åpne.

Sosiale normer som sier at menn alltid skal være sterke og uavhengige, skaper et enormt press. Vi må vise gutter at det er greit å ikke alltid ha svarene, at det er greit å være sårbar, og at det finnes hjelp tilgjengelig. Vi må gjøre det lettere for gutter å snakke om følelsene sine uten å bli møtt med skepsis eller latterliggjøring. Vi må ha flere mannlige forbilder som viser at det er greit å ha det vanskelig. Og vi må bli flinkere til å inkludere gutter i samtalen om psykisk helse — ikke bare når det er for sent.

Så neste gang vi snakker om psykisk helse, la oss huske at det ikke bare handler om jenter. Gutter er like viktige, og de fortjener å bli tatt på alvor.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her