I 2023 var det 707 mennesker i Norge som tok sitt eget liv, og 35 av dem var fra Vestfold. Man må helt tilbake til 1988 for å finne et like høyt antall selvmord i Norge, viser tall fra FHI og SSB.

137 av de 707 menneskene som i 2023 valgte å avslutte livet sitt, var under 30 år. Også i denne aldersgruppen har det de siste årene vært en dyster tendens, selv om selvmordstallet var en del høyere så sent som i 2019.

Da var det 149 personer under 30 år som tok livet sitt i Norge.

– Det høye antallet i 2023 føyer seg inn i en trend som begynte før pandemien med økende selvmordstall, skriver overlege Marianne Strøm ved Dødsårsaksregisteret, i FHIs rapport for dødsårsaker i 2023.

Østlands-Posten er kjent med at det har vært flere selvmord blant elever ved de videregående skolene i Vestfold, også ved Thor Heyerdahl videregående skole – men verken skolene eller Vestfold fylkeskommune ønsker å oppgi hvor mange elever det dreier seg om.

– Selvmord betegnes som en dødsårsak, og derfor kan jeg ikke gi deg disse opplysningene, skriver direktør for læring i fylkeskommunen, Liv Marit Hansen, i en e-post til ØP.

For abonnenter.
Les også

Broren tok livet sitt: – Mistet meg selv fullstendig

– Dette er ikke noe vi normalt gjør

Forrige uke tok Mental Helse turen til Thor Heyerdahl videregående skole for å snakke med elever og ansatte om nettopp selvmord.

– Vi har blitt oppmerksomme på at det har vært flere selvmord blant elever på videregående skoler i Vestfold, og det er noe vi ser på som alvorlig. Derfor hadde vi lyst til å komme hit, forteller Kenneth Pedersen i Mental Helse og legger til:

Dette er ikke noe vi normalt gjør.

– Vi har en god beredskapsplan generelt i fylket, og vi har en egen for Thor Heyerdahl videregående skole – også et tiltakskort, hvis en elev eller ansatt dør, sier Monica Gjertsen Steinbakken, leder for elevtjenestene ved skolen.

– Det er veldig viktig at vi samarbeider med foresatte om hvor åpne de ønsker å være. Og så informeres kontaktlærer, klasse, og andre. Etter at vi har gjort det, flagger vi på halv stang og setter opp et bilde, med en kondolanseprotokoll og et lys.

Elevene får derimot ikke vite dødsårsaken.

Trenger du noen å snakke med?

Har du det vondt, er det viktig å snakke med noen om det. Det finnes flere hjelpetelefoner, chat-tjenester og støttegrupper der du kan dele tanker og følelser helt anonymt, og få støtte, råd og veiledning.

Disse tilbudene er døgnåpne og åpne for alle:

Disse retter seg spesielt mot barn og unge:

Meningsfylt

På skolen har Mental Helse stått stand og besøkt klassene.

– I klassene har vi fortalt hva man må gjøre hvis man kjenner på vanskelige følelser, hvordan man kan hjelpe medelever, og hvordan man kan se etter risikofaktorer for selvmord, sier Pedersen.

I tillegg har de hatt samtaler med enkeltelever.

– I alle klasser har vi oppfordret elever til å ta kontakt med oss, hvis de ønsket å prate med oss alene.

Pedersen synes de har hatt gode og viktige samtaler med både elever og lærere.

– Vi føler det har gitt god verdi å stå her i tre dager.

Har økt ressurser

Thor Heyerdahl videregående skole har en lang rekke forebyggende tiltak for psykisk helse, og tirsdag forrige uke viste skolen «Laget rundt elevene» på sine sosiale plattformer.

– Hver eneste dag har du mange trygge støttespillere rundt deg her på skolen. Trenger du en prat, eller litt ekstra hjelp, finnes det alltid en voksen å snakke med. Her ser du hvem som kan hjelpe med hva, og hvor du finner dem, står det på skolens hjemmeside.

Dette er laget rundt elevene:

  • Rådgivere og karriereveiledere
  • Miljøteam
  • Helsesykepleire
  • Heyerdahl arbeids- og karrieresenter
  • PPT (Pedagogisk-psykologisk tjeneste)
  • Ungdomsdiakon
  • Psykisk helse og rus

– Effekten av tiltakene vi setter inn er vanskelig å måle. Vi har elevundersøkelsen, men jeg tror ikke den fanger opp effekten av tiltakene. Den går på generell trivsel og mobbing, og den viser ikke store forskjeller fra år til år, forteller Monica Gjertsen Steinbakken.

Gjennom de siste årene har skolen økt ressursene for å forebygge psykisk uhelse.

– Er det fordi dere har sett en økning i antall selvmord blant elever ved skolen?

– Det kan jeg ikke si noe om, men vi ser jo viktigheten av å sette psykisk helse i fokus, forteller Gjertsen Steinbakken.

Rektor Lin Marie Holvik, legger til:

– Ungdom tilbringer store deler av livet sitt på skolen. Vi har ansvar for opplæring, men vi lærer også ungdommene å kjenne ut over det å bli studieforberedt eller å ta et fagbrev. Derfor består skolen også av en lang rekke tilbud som er med å styrke mental helse. Vi må likevel alle gjøre mer hver dag, for vi har ingen å miste. For en skole er det å miste en elev hjerteskjærende vondt.

Ga råd til lærerne

Kenneth Pedersen besøkte skolen sammen med Ida Engelstader, og begge representerer Mental Helse svartjenester – de som svarer på telefoner og meldinger fra mennesker som er i krise.

– Vi driver hjelpetelefon, og vi er de eneste i landet som har en døgnåpen chat, forteller Kenneth Pedersen, som også legger til at det som regel ikke på dagen de vonde tankene kommer men på natta.

Skolen takket hjertelig ja da Mental Helse tilbød seg å komme.

– For meg har det vært viktig at de har stått forskjellige steder i bygget, for det er ikke alle elever som beveger seg mye rundt, sier Gjertsen Steinbakken

Ledelsen ved skolen har invitert dem til å være med på et fellesmøte. Dato for dette er ikke fastsatt.

– De skal delta på et fellesmøte med nesten alle de ansatte, for å komme med tips om hvordan vi kan snakke om psykisk helse og selvmord med elevene. Vi må gjøre lærerne i stand til å tørre å prate om disse tingene med elevene, avslutter hun.

Les også

Sander har mistet både far og lillebror til selvmord

For abonnenter.
Les også

Tror nedleggelsen kan bli katastrofal: – Uten dem hadde jeg ikke sittet her i dag